Ga naar inhoud

Thuiskomertje

Met een lekke band langs de weg staan vindt niemand leuk. Toch kan het zomaar voorkomen. Gelukkig hebben veel auto’s een reservewiel in de auto. Hier kom je dan in ieder geval veilig mee thuis. 

Er zit een verschil tussen een reservewiel en een thuiskomertje. Het thuiskomertje heeft een kleinere en lichtere band dan een normaal wiel. Op deze pagina vertellen we je meer over het zogenaamde thuiskomertje . 

Wat is een thuiskomer? 

Simpel gezegd is een thuiskomer een kleiner wiel dat sterk genoeg is om mee thuis te komen na een lekke band. In het verleden was de reserveband een ‘normale’ band. Deze zijn een stuk zwaarder dan een thuiskomertje .  

Om auto's zuiniger en lichter te maken hebben autofabrikanten het reservewiel vervangen door een thuiskomertje. Deze is lichter, maar sterk genoeg om ervoor te zorgen dat je weer thuis komt. 

Wat maakt een thuiskomer dan precies lichter? Dat komt doordat: 

  • De band een kleiner en smaller formaat heeft 

  • Het wiel is gemaakt van lichtmetaal, in plaats van staal 

Hoe ver kan je rijden met een thuiskomer? 

Een thuiskomer is echt alleen geschikt om veilig thuis of op je bestemming te komen. Hij is namelijk lang niet zo sterk als een normaal wiel. Ook is het wiel niet sterk genoeg om naar de andere kant van het land te rijden.  

Heb je dus een lekke band en zet je de thuiskomer eronder? Rij dan zo snel mogelijk naar huis of naar een garage in de buurt. Bij een garage helpen ze je graag om je band te repareren

Waar kun je een thuiskomer kopen 

Thuiskomers zijn online en bij bandenspecialisten en garages te koop. Wil je de juiste thuiskomer voor jouw auto hebben? Dan is het handig om naar een garage of bandenspecialist te gaan. Zij weten precies wat je nodig hebt.  

Als je toch bij de specialist bent, vergeet dan niet om ook een autobanden reparatieset mee te nemen. Zo kun je ook je eigen band weer repareren. 

Wat moet de bandenspanning van een thuiskomertje zijn? 

Een thuiskomer band heeft minder bar nodig dan een normale band. 4,2 bar is voldoende. Heb je nog een reservewiel wat geen thuiskomer band is? Dan mag de bandenspanning 0,5 bar hoger liggen dan in normale banden. Zo weet je namelijk zeker dat de band bij pech altijd te gebruiken is.  

Autobanden kun je zelf oppompen. Bij tankstations staan vaak apparaten waarmee je dit makkelijk doet. Soms moet je hier wel voor betalen. 

Veilig op weg met Univé 

We vinden verkeersveiligheid erg belangrijk. Heb je een autoverzekering bij Univé? Kies dan voor de gratis aanvullende dekking: Veilig op weg. Je kunt met deze functie in de Univé app korting van maximaal 10% op je totale premie verdienen. Dat doe je door veilig rijgedrag te vertonen.