Ga naar inhoud

EHBO-doos in de auto: hoe zit het eigenlijk?

In Nederland zijn er geen wettelijke verplichtingen rond de standaarduitrusting in uw auto. Wel raden we u aan om uit voorzorg een aantal handige voorwerpen in uw auto te leggen voor uw eigen veiligheid en die van medeweggebruikers of de inzittenden. Net als de brandblusser, een lifehammer, een gevarendriehoek en het veiligheidshesje, is ook de EHBO doos voor in de auto geen overbodige luxe.

Verbandtrommel in de auto niet verplicht, wel handig 

Met een EHBO trommel in de auto bent u voorbereid op kleine ongelukjes onderweg. Het inschakelen van de eerste hulp is namelijk lang niet altijd nodig. Bij een klein ongelukje is het handig om direct een pleister te kunnen plakken. En bij een heftige bloeding kunt u een wond verbinden om daarna door te rijden naar de dichtstbijzijnde eerste hulp. Bovendien kunt u ook ander helpen als die een ongelukje heeft opgelopen.

Bij grote ongelukken volstaat de EHBO trommel uiteraard niet. Zorg dan voor eerste hulp en schakel professionele hulp in.

Neem de EHBO doos mee op reis

De EHBO doos is in Nederland dus niet verplicht, net als in de meeste andere landen in Europa. In sommige landen gelden hier echter wel andere regels voor. In landen als Duitsland en België bijvoorbeeld bent u wel verplicht om een EHBO doos mee te hebben in de auto wanneer uw auto geen Nederlands kenteken heeft. Dat geldt dus wel wanneer u in deze landen een auto huurt. In landen als bijvoorbeeld Oostenrijk, Kroatië en Hongarije bent u sowieso verplicht een EHBO doos in uw auto te hebben. 

Ga goed voorbereid op vakantie met uw auto en check voor vertrek altijd de regels van de landen waar u doorheen reist.

EHBO-trommel auto: de inhoud  

Doorgaans bevat een EHBO-doos alle nodige verbandandartikelen zoals snelverband, gaas- en wondkompressen en zwachtels. De auto verbanddoos bevat daarnaast ook nog onder meer pleisters, alcoholdoekjes, een verbandschaar, een tekenpen en een reddingsdeken. Met de EHBO-doos in de auto wordt dus rekening gehouden met een verscheidenheid aan mogelijke situaties waarin u zich onderweg kunt bevinden.  

Veilig op weg met Univé

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijgt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.

Wilt u weten welke verzekering bij u past? 


Doe de autocheck