Ga naar inhoud

Een autobanden reparatieset gebruiken

Steeds vaker worden nieuwe auto’s uitgerust met een handige autobanden reparatieset. Door geen reserveband te plaatsen wordt er ruimte bespaard. Met zo’n reparatieset kun je onderweg een lekke band repareren. Dat is handig wanneer je geen reservewiel of thuiskomertje hebt. Ook als je geen reparatieset bij je auto hebt gekregen, is het slim om er eentje aan te schaffen. Heb je een lekke band? Dat los je zelf snel op met een reparatieset. Wij vertellen je waar je op moet letten. 

Schade aan je band 

Een lekke band kan plotseling, maar ook langzamerhand ontstaan. Er zijn namelijk verschillende soorten schade aan een autoband. Een spijker in een band zal makkelijker zijn om te repareren dan een diepe scheur.  

Het hangt er ook vanaf waar de schade op de band precies zit. Zit de schade op het buitenste gedeelte van de band, ook wel het loopvlak genoemd? Dan kan de schade meestal gewoon hersteld worden. Zit de schade aan de binnenkant, ofwel de hiel van de band? Dan is de kans groot dat je een nieuwe band nodig hebt. 

Banden repareren voor tijdelijk gebruik 

Door je autoband te repareren kun je naar huis of naar de garage rijden. De autobanden reparatieset helpt je dus om met een lekke band toch nog een stuk te kunnen rijden. Zorg er wel voor dat je je auto daarna zo snel mogelijk naar de garage brengt om de band te laten vervangen.  

Het repareren van de band is slechts een tijdelijke oplossing. Te lang hierop doorrijden kan blijvende schade veroorzaken aan je auto. Bovendien is het onveilig.  

Verschillende reparatiesets voor je banden 

Er zijn twee manieren om je banden te repareren. We lichten ze voor je toe. 

De goedkoopste oplossing tot je naar een garage kunt is dichtingsmiddel gebruiken. Dat doe je door de volgende stappen te nemen: 

  • Verwijder als het mogelijk is eerst het voorwerp dat voor de schade heeft gezorgd.
  • Laat alle lucht uit de band lopen door een slangetje aan te sluiten op het ventiel. 
  • Dicht het gat met het dichtmiddel.  
  • Pomp je de band op door middel van perslucht.  
  • Breng je auto naar de garage om je band te laten vervangen. Doordat je dichtingsmiddel gebruikt hebt, zal de kwaliteit van de band een stuk slechter zijn. Ook is het belangrijk om de juiste bandenspanning te hebben. Met perslucht ben je daar niet zeker van.

Je kunt ook kiezen voor de professionele autobanden reparatieset. Deze zijn wel wat lastiger om te gebruiken. Gebruik je een set met opvulreepjes? Dat doe je op deze manier: 

  • Haal eerst het wiel van je auto af om vrij bij de buitenkant van de band te kunnen. Dit doe je met een krik.
  • Maak het gaatje in de band wat ruimer en zorg dat er geen scheurtjes in zitten.
  • Met een speciale naald duw je een strip in het gat en plak je dit vast. De restjes kun je er afknippen.  
  • Pomp daarna je band weer op. Dat kan bijvoorbeeld met een compressor. Ook hierbij raden we je aan om je auto naar de garage te brengen om de band te laten vervangen.  

Autoband plakken of vervangen? 

Laat je band na de reparatie nog eens goed bekijken bij de garage. Zo kom je erachter of het verstandig is om de band te laten repareren of dat je hem beter kunt laten vervangen. Een autoband mag niet meer dan drie keer worden gerepareerd en er moet minimaal 4 centimeter tussen de schadeplekken zitten. 

Lees ook: Lekke band aan je auto? Zo vervang je die.

Lekke band en geen autobanden reparatieset of reserveband? 

Heb je nou geen reparatieset of een reserveband in je auto? Stop dan op een veilige plek. Met de aanvullende dekking Pechhulp van Univé word je met een lekke band zo weer op weg geholpen.  

Met deze dekking van Univé ben je bij autopech verzekerd van pechhulp. Dus ook wanneer je per ongeluk verkeerde brandstof hebt getankt of als je accu leeg is. Je kunt pechhulp bereiken via de Univé App of telefonisch via de Univé alarmcentrale: +31 592 34 81 12.  

Lees meer over Univé Pechhulp