Ga naar inhoud

Milieuzones in Italië

Ga jij met de auto op vakantie naar Italië? Dat is een fijn vooruitzicht! Voordat je op vakantie gaat zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Eén daarvan is de milieuzones in Italië. 

In de meeste regio’s van Italië zijn er geen milieuzones. In de grote steden wél. Denk hierbij aan Rome, Bologna, Florence, Pisa, Verona, Milaan en Palermo. Wat dit betekent leggen we je hier uit. 

Rijden in een milieuzone in Italië 

Milieuzones zijn zones waarin alleen mensen met een vergunning of een speciaal kaartje met de auto mogen rijden. Mensen die dit niet hebben, mogen alleen op bepaalde momenten in de stad rijden. Wanneer dit is, dat verschilt per stad. 

Om een stad met een milieuzone in te mogen heb je daarom een milieusticker of vignet nodig. Je kan ook besluiten om buiten de milieuzone te parkeren, en het laatste stukje te voet of met een taxi of bus te overbruggen. Zo ben je geen geld kwijt aan een vignet. Wil je dit wel? Dan kun je rekenen op ongeveer 5 euro per dag. 

Boete zonder milieusticker in Italië rijden 

Ga je zonder milieusticker of vignet toch een milieuzone in? Dan kun je rekenen op een behoorlijke boete. Door middel van camera’s wordt gekeken of auto’s een vignet hebben. Het kan dus zo zijn dat je per ongeluk een milieuzone in rijdt omdat je achter iemand aan rijdt, wat rondjes maakt om de juiste parkeerplek te vinden en in die tijd een paar keer geflitst wordt. Dan heb je na je vakantie een vervelende brief op de mat liggen. 

Een belangrijke vakantietip is daarom om van tevoren te kijken waar je heen gaat, of hier een milieuzone is en of je een vignet koopt of buiten de stad parkeert. 

Milieusticker Italië kopen 

Een milieusticker of milieuvignet koop je bij de ANWB of bij kiosk, winkels en tabakszaken in Italië. Let op: is de milieuzone in een historisch centrum? Dan kun je hier geen milieusticker voor kopen. Om de historie te beschermen zijn auto’s op die plekken niet welkom.  

Goed voorbereid naar Italië 

Heb je een mooie vakantie naar Italië op de planning staan? Controleer dan van tevoren je reisverzekering en je autoverzekering. Zo weet je zeker dat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan.  

Wist je trouwens dat er in Italië tolwegen zijn en dat je bepaalde dingen verplicht in de auto moet hebben? Zorg dat je daarvoor goed voorbereid bent. Zo rijd je lekker door naar je eindbestemming voor een fijne vakantie.