Ga naar inhoud

Verkeersregels kruisingen en kruispunten

De kans dat u tijdens het autorijden een kruising of kruispunt tegenkomt, is behoorlijk groot. Maar welke regels gelden er dan ook alweer? Is een kruising hetzelfde als een kruispunt? En gaat het om een gelijkwaardig kruispunt of heeft u te maken met een ongelijkwaardig kruispunt? Hier leggen we de verkeersregels rondom kruisingen en kruispunten uit. 

Verschil kruising en kruispunt 

Laten we allereerst eens kijken naar wat het verschil is tussen een kruising en een kruispunt. 

Op een kruispunt komen wegen samen en heeft het verkeer de mogelijkheid om van richting te veranderen. In tegenstelling tot kruisingen is een kruispunt dus altijd gelijkvloers. 

Een kruising is soms ongelijkvloers en u kunt er nooit van richting veranderen. Dat houdt dus in dat u in het verkeer voornamelijk kruispunten tegenkomt. 

Voorrangsregels bij een gelijkwaardig kruispunt: rechts gaat voor 

De belangrijkste regel die geldt op een gelijkwaardig kruispunt is dat alle bestuurders die van rechts komen voorrang hebben. Dat houdt in dat u niet alleen auto’s voor moet laten gaan die van rechts komen maar ook fietsers, snorfietsers, bromfietsers, motorrijders, brommobielen, invalidenvoertuigen, wagens, ruiters en geleiders van rijdieren, trekdieren of vee. 

De uitzonderingen bij rechts gaat voor 

Er gelden wel een paar uitzonderingen op de regel dat rechts voor gaat op een gelijkwaardig kruispunt. 

Rijdt u op een onverharde weg? Dan moet u ook voorrang verlenen aan bestuurders die van links komen.

Komt u van een oprit of uit een uitrit? Dan heeft links ook voorrang.

Een tram gaat altijd voor op een gelijkwaardige kruising, ook als hij van links komt. 

Verleen ook altijd voorrang aan hulpdiensten zoals politieauto's, brandweerauto’s en ambulances die een zwaailicht en sirene gebruiken. 

Bij een militaire colonne moet het eerste voertuig in de colonne zich aan de voorrangsregels houden. Is dit voertuig al gepasseerd? Wacht dan totdat de hele colonne voorbij is. 

Vaak geven verkeerslichten, verkeersborden, haaientanden of andere markeringen op de weg aan dat de voorrang anders geregeld is. Houd u daar dan ook aan de geldende verkeersregels. Hetzelfde geldt voor rotondes.

Belangrijke verkeersborden op een kruispunt 

Als u een kruising of kruispunt nadert, kunnen verschillende verkeersborden u daar op wijzen. Bij een gelijkwaardige kruising treft u soms een driehoeksbord met rode rand en een zwart kruis in het midden. Dat bord geeft aan dat u een gevaarlijke kruising nadert (en dat rechts dus voorrang heeft). 

Nadert u een ongelijkwaardig kruispunt? Dan ziet u vaak een driehoeksbord met een rode rand en een zwart kruis met een dikke verticale lijn en een dunne horizontale lijn. Dat bord geeft aan dat het verkeer dat op de weg van de dikke lijn rijdt, voorrang heeft op verkeer dat van de kant van de dunne lijn komt.  

Rijdt u op een voorrangsweg? Dan ziet u een ruitvormig wit bord met daarin een geel vlak. Bent u de bestuurder op de kruisende weg van een voorrangsweg? Dan ziet u een omgekeerd driehoeksbord met een rode rand om aan te geven dat u op deze weg geen voorrang hebt. 

We hebben meer informatie over verkeersregels en -situaties.