Ga naar inhoud

Auto slepen: regels en uitleg

U ziet er natuurlijk echt niet op te wachten, maar het kan soms zomaar gebeuren. Uw auto doet niets meer en moet worden weggesleept. Maar hoe gaat dat auto slepen precies in zijn werk? En wat zijn bij auto slepen de regels? Hier geven wij u meer informatie over het wegslepen van een auto. 

Auto wegslepen op de juiste manier 

Start uw auto niet als u weg wilt rijden? En heeft u niet de beschikking over pechhulp? Dan kunt u uw auto door een bekende naar de garage laten slepen. Daarbij is het belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken. Denk daarbij aan rustig rijden en hoe u met elkaar gaat communiceren. Spreek bijvoorbeeld een seinteken af voor als iemand onverwacht moet stoppen. 

Aandachtspunten bij auto slepen 

Wordt uw auto weggesleept? Zorg er dan voor dat u de volgende zaken in acht neemt. 

Bij sommige auto’s is het sleepoog al aan de auto gemonteerd. Maar het kan ook zijn dat u het zelf nog ergens bij de voorbumper moet inschroeven. Zo’n los oog vindt u meestal bij de krik en de gereedschapset. Tip: bewaar het sleepoog in uw dashboardkastje. Dan heeft u het direct bij de hand als u het nodig heeft.

Zorg ervoor dat u een sleepkabel, sleepstang of stevig stuk touw tussen de beide auto’s plaatst. Zo kunt u de auto goed wegslepen. Houd maximaal 5 meter afstand tussen de auto’s aan. En zorg er tijdens het rijden voor dat de kabel strak blijft. 

Laat de sleutels in het contact zitten en haal het stuur van het stuurslot af. Zo bestuurt u zelf de gesleepte auto. Let op: dit stuurt zwaarder dan normaal door het ontbreken van de stuurbekrachtiging. Ook remmen kost meer kracht doordat de rembekrachtiging niet werkt. 

Zet de alarmlichten van elke auto aan, zodat overige weggebruikers goed zien dat er een auto wordt weggesleept. 

Houd de te slepen auto in zijn vrij. Heeft u een automaat? Check dan in het instructieboekje in welke stand u hem het beste kunt zetten. 

De lengte van uw auto is nu met een auto en de sleepkabel verlengd. Snijd de bochten daarom ruim aan. Voor de bestuurder van de sleepauto is het ook belangrijk om op tijd aan te geven dat hij gaat afslaan of remmen. 

Houd uw voet boven de rem en zet hem niet plat op de grond, zodat u snel kunt reageren als dat nodig is. 

De regels bij een auto slepen  

Voor het slepen van een auto gelden een aantal regels. 

  • De afstand tussen de sleepauto en de gesleepte auto mag niet meer dan 5 meter zijn. 
  • Sleephandelingen tussen een motor en een auto zijn verboden. Dat geldt voor beide richtingen. 
  • De bestuurder van de auto die gesleept wordt, moet een geldig rijbewijs hebben en zich aan de verkeersregels houden. 

Voorkom dat u zelf de auto moet slepen  

Wilt u bij pech onderweg door een professional worden weggesleept? Sluit dan naast uw autoverzekering van Univé ook de Univé Pechhulp af. Wij zorgen dan voor een noodreparatie langs de weg als dat veilig mogelijk is.  

Is reparatie ter plaatse niet mogelijk? Dan brengen wij uw auto naar een garage. En zorgen we ervoor dat u en uw passagiers naar één adres in Nederland worden gebracht. Bijvoorbeeld met een taxi of het openbaar vervoer. 

We hebben meer tips en advies over schade aan uw auto.