Ga naar inhoud

Automatisch inparkeren en schade

Auto’s beschikken tegenwoordig over steeds meer technische hoogstandjes. Een daarvan is de mogelijkheid van het automatisch laten inparkeren van de auto (ook wel park assist of rijhulpsysteem genoemd). En hoe handig dat ook is, toch kan het gebeuren dat er schade ontstaat tijdens het automatisch inparkeren. Wat moet je dan doen en hoe is schade verzekerd?

Automatisch inparkeren: de fabrikant is niet aansprakelijk 

Door automatisch inparkeren neemt de kans op parkeerschade flink af. Toch kan er nog altijd iets misgaan. Rijd je tijdens het automatisch inparkeren toch ergens tegenaan, zoals een andere auto of een paaltje en heb je lakschade? De autofabrikant of het parkeerhulpsysteem is hiervoor niet aansprakelijk, dit blijf je zelf.

Schade door automatisch inparkeren en je autoverzekering

Schade aan (de auto van) iemand anders

Veroorzaak je schade aan (de auto van) iemand anders tijdens het automatisch inparkeren, dan ben je verzekerd, ongeacht of je een WA, WA+ of All Risk autoverzekering hebt.

Schade aan je eigen auto

Als je schade aan je eigen auto veroorzaakt tijdens het inparkeren, is dat alleen verzekerd als je een All Risk autoverzekering hebt.

Meld je parkeerschade

Hoe werkt automatisch inparkeren? 

In de meeste gevallen moet je zelf nog een aantal handelingen verrichten, maar inparkeren gaat steeds meer automatisch. 

Je moet vaak nog wel remmen en gas geven. Alleen het sturen gaat dan automatisch. Je ziet op het scherm van de boordcomputer welke handelingen je zelf nog moet verrichten. Zoals zet de auto in zijn achteruit en geef (voorzichtig) gas. 

Er zijn inmiddels ook al auto's waar het inparkeren wel helemaal vanzelf gaat. De bestuurder stapt dan uit en met een druk op de knop van de afstandsbediening, parkeert de auto zichzelf in. 

Sommige auto's hebben een of meerdere camera’s en parkeersensoren die helpen om automatisch achteruit in te parkeren. Je ziet en hoort dus wat er gebeurt, zodat je op tijd zelf in kunt grijpen door bijvoorbeeld te remmen als je te dicht op een andere auto zit. 

Volledig zelfrijdende auto's zijn op dit moment nog volop in ontwikkeling. De kans is dus groot dat die op termijn ook deel gaan uitmaken van het verkeer.

Wil je het risico op parkeerschade nog verder verkleinen? Lees dan ook eens onze praktische tips over schadevrij parkeren

We hebben meer tips en advies over schade aan je auto.