Ga naar inhoud

Automatisch inparkeren en schade

Auto’s beschikken tegenwoordig over steeds meer technische hoogstandjes. Een daarvan is de mogelijkheid van het automatisch laten inparkeren van de auto (ook wel park assist of rijhulpsysteem genoemd). En hoe handig dat ook is, toch kan het gebeuren dat er schade ontstaat tijdens het automatisch inparkeren. 

Hoe werkt automatisch inparkeren? 

Laten we beginnen met voorop te stellen dat de term automatisch inparkeren niet helemaal de lading dekt. Dat komt omdat u uiteindelijk in de meeste gevallen toch nog zelf een aantal handelingen moet verrichten. Maar het wordt u wel een stuk makkelijker gemaakt om de auto in te parkeren. 

Bij automatisch inparkeren moet u zelf vaak nog wel remmen en gas geven. Alleen het sturen gaat dan automatisch. U ziet op het scherm van de boordcomputer welke handelingen u zelf nog moet verrichten. Zoals zet de auto in zijn achteruit en geef (voorzichtig) gas. 

Er zijn inmiddels ook al auto's waar het inparkeren wel helemaal vanzelf gaat. De bestuurder stapt dan uit en met een druk op de knop van de afstandsbediening, parkeert de auto zichzelf in. 

Volledig zelfrijdende auto's zijn op dit moment nog volop in ontwikkeling. De kans is dus groot dat die op termijn ook deel gaan uitmaken van het verkeer.

Hulp via camera en sensoren

Een of meerdere camera’s en parkeersensoren helpen u om automatisch achteruit in te parkeren. U ziet en hoort dus wat er gebeurt, zodat u op tijd zelf in kunt grijpen door bijvoorbeeld te remmen als u te dicht op een andere auto zit. 

Automatisch inparkeren: u heeft schuld bij schade 

Door automatisch inparkeren neemt de kans op parkeerschade fors af. Toch kan er nog altijd iets misgaan. Rijdt u tijdens het automatisch inparkeren toch ergens tegenaan, zoals een andere auto of een paaltje en heeft u lakschade? Dan ligt de schuld hiervan bij u en dus niet bij de autofabrikant of het parkeerhulpsysteem. U hebt zelf namelijk de opdracht van het inparkeren gegeven.  

Wilt u het risico op parkeerschade nog verder verkleinen? Lees dan ook eens onze praktische tips over schadevrij parkeren

Wordt parkeerschade vergoed? 

Het is afhankelijk van de dekking van uw autoverzekering of u de gemaakte parkeerschade vergoed krijgt. De schade aan andere auto’s is in elk geval altijd vergoed bij een WA, WA+ en All Risk verzekering van Univé. Schade aan uw eigen auto wordt alleen vergoed als u bij het afsluiten gekozen heeft voor de All Risk variant.

We hebben meer tips en advies over schade aan uw auto.