Ga naar inhoud

Je auto achteruit inparkeren

Als je een parkeervak vindt op het parkeerterrein, kun je ervoor kiezen om vooruit of achteruit in te parkeren. Hoewel vooruit inparkeren de makkelijkste optie lijkt, kun je er soms toch beter voor kiezen om achteruit in te parkeren. Waarom dat zo is en hoe je dat makkelijk doet, lees je op deze pagina. 

Waarom is achteruit inparkeren beter? 

Het is veiliger om achteruit in een vak te parkeren. Als je weer wilt wegrijden, kun je beter zien of er verkeer aan komt. Bovendien kun je sneller wegrijden. Soms is het verplicht om achteruit in te parkeren. Sommige bedrijven, bijvoorbeeld chemische bedrijven, verplichten dit, zodat iedereen snel kan wegrijden als er een ramp gebeurt. 

Zo parkeer je jouw auto achteruit in het vak 

Achteruit inparkeren vraagt wat meer handelingen van jou als bestuurder dan vooruit inparkeren in een vak. Daardoor lijkt het moeilijk, maar niets is minder waar. Met deze tips parkeer je jouw auto zonder problemen achteruit in het vak. 

Parkeersensoren gebruiken 

Heb je parkeersensoren in jouw auto? Deze kun je goed gebruiken om jouw auto veilig in te parkeren. Parkeersensoren zien met behulp van geluidssignalen hoever de auto nog verwijderd is van een object, zoals een muur of een andere auto. Hoe dichter je met jouw auto bij zo’n object komt, hoe sneller de pieptoon in jouw auto zal luiden. Wanneer je enkele centimeters over hebt, zal de pieptoon veranderen in één lange toon en weet je dat je niet verder kunt rijden. Parkeersensoren zijn dus handig om te gebruiken als je jouw auto achteruit inparkeert. 

Wat als ik schade veroorzaak bij achteruit inparkeren? 

Heb je tijdens het parkeren een andere auto geraakt? Als je schade veroorzaakt terwijl je parkeert, ben je altijd verantwoordelijk voor de schade aan jouw eigen auto en die van de ander. Je bent op dat moment verplicht je contactgegevens te delen met de eigenaar van de andere auto. Als het mogelijk is, vullen jullie samen een schadeformulier in. Rijd nooit door nadat je schade hebt veroorzaakt: dit is strafbaar indien je je niet binnen 12 uur na het ongeluk meldt bij de politie. 

Je hebt voor een auto minimaal een WA-autoverzekering nodig. Deze dekt de schade die je veroorzaakt bij een ander. Als je wil dat ook de schade aan jouw auto vergoed wordt, heb je een All Risk autoverzekering nodig. 

Meer informatie over bijzondere verrichtingen 

Achteruit inparkeren is een bijzondere verrichting. Je zult er dus al mee te maken krijgen vanaf het moment dat je rijlessen neemt. Wil je meer weten over de verschillende bijzondere verrichtingen? Neem dan eens een kijkje op deze pagina’s: