Ga naar inhoud

6 april 2020Vervoer

Voorkom parkeerschade met de vijf parkeertips van Univé

Ken je dat: overvolle parkeerplaatsen, krappe vakken, paaltjes, stoepranden en die lastige kolommen in parkeergarages? Een hele uitdaging om je auto netjes en veilig te parkeren. Helemaal als je kroost zich op de achterbank luidkeels verheugt op een dagje uit… Met onze parkeertips voorkom je eenvoudig dat een kras of deuk jouw dag al verpest voordat die goed en wel begonnen is. Vooral als je een Volvo-bestuurder in Limburg bent.

Sommige automerken vaker betrokken bij parkeerschades

Gemiddeld ontving Univé in 2020 meer dan dertig meldingen van parkeerschades per dag. Uit de cijfers van Univé-verzekerden blijkt dat de parkeerpogingen van Volvo-rijders met 2,4% het vaakst nazorg opleverden. Het Zweedse automerk wordt op de voet gevolgd door Mazda, dat met een verschil van 9% bij meer parkeerschadeclaims betrokken was dan de nummers 3 en 4 in het Univé-overzicht: Hyundai en Mercedes-Benz. De top-5 wordt afgesloten door het Duitse automerk Opel. Ongeveer 2,1% van de Opel-rijders heeft een parkeerschadeclaim ingediend in het voorgaande jaar.

Meeste parkeerschade in Limburg; Friezen en Groningers parkeren het veiligst

Naast het verband tussen automerk en aantal schadeclaims, trokken we ook een vergelijk op regionaal niveau. Op basis van de cijfers van Univé-autoverzekerden en de ingediende claims blijken Limburgers het minst schadevrij van de parkeerplaats af te komen. Met een claimpercentage van 2,2% komen de zuiderlingen er net iets nadeliger vanaf dan hun collega-automobilisten in het westen. Met beide 2,1% delen Noord- en Zuid-Holland de tweede plaats in het overzicht. In het noorden bleven parkeerders het vaakst schadevrij; in Groningen en Friesland claimden slechts 1,8% van de verzekerden schade na een parkeermanoeuvre.

Ongelukskleuren: roze, beige en groen

Een vergelijk tussen autokleur en parkeerschade leidde tot de conclusie dat bestuurders van roze auto’s – met een claimpercentage van 2,3% – de meest ongepolijste parkeerstijl lijken te hanteren. Terwijl ook lak in de ‘ongelukskleuren’ beige en grijs niet eenvoudig vrij blijft van krassen en deuken. Het veiligst parkeer je volgens de cijfers van Univé in een crèmekleurige auto.

Maar het zijn niet-allesbepalende premiefactoren

Automerk en woonplaats bepalen mede de autoverzekeringspremie. Maar daarvoor zijn meer factoren van belang zoals bouwjaar van de auto, leeftijd van de bestuurder en opgebouwde schadevrije-jaren. Bovendien zijn parkeerschades slechts een deel van de totale schadelast.

De vijf parkeertips van Univé

Om je te helpen parkeerschade te voorkomen, hebben we de vijf belangrijkste tips op een rijtje gezet. Houd hier rekening mee en je dagje uit begint op een ontspannen manier.

  1. Parkeer achteruit in het vak. Dan rij je na een dag vol nieuwe indrukken een stuk makkelijker weg.
  2. Parkeer niet op een hoek. Een hoek lijkt veilig, omdat je maar aan één kant naast een andere auto staat. Toch ligt schade op de loer als een ander de bocht net te krap neemt.
  3. Houd je aandacht erbij. Klinkt logisch, maar let er maar eens op. De autoradio stoort je in je concentratie. En dat ene berichtje dat je nog net even wilt lezen op je telefoon kan het verschil maken tussen een leuke dag uit of het invullen van schadeformulieren.
  4. Klap je spiegels in. Zo voorkom je onnodig uitstekende delen. Vooral handig als er iemand naast je komt staan.
  5. Let op de omgeving. Neem niet zomaar de eerste vrije plek. Vaak heb je een betere keuze als je nog even verder kijkt. Een auto die heel slordig in een vak staat, zegt vaak iets over de bestuurder. Wil je daar wel naast staan? En op jouw beurt moet je er natuurlijk voor zorgen dat een andere ook nog makkelijk kan in- en uitstappen.

En ga je helemaal voor zekerheid, maak dan ook nog een foto als je auto staat geparkeerd. Zorg ervoor dat de kentekens van de auto’s naast je zichtbaar zijn.

Vijf handige parkeertips voor thuis

Er is één plek waar je het vaakst van allemaal parkeert: thuis. En ook daar is een schade aan je auto zo gemaakt. Een klein onderzoekje onder onze collega’s heeft een aantal praktische en heel eenvoudige tips opgeleverd. Die delen we ook graag met je.

  1. Nieuw vloerkleed gekocht? Snijd het oude in stukken en bevestig het aan de wanden van je garage. Zo bescherm je de autodeuren bij het uitstappen!
  2. Hang een nylon touw met een plug aan het plafond van de garage, zodat je precies kunt doorrijden tot de plug op de ruitenwisser komt. Meet vooraf goed uit waar de plug moet hangen, zodat je bumper de muur niet raakt.
  3. Plak een knijpbeestje dat piept als ie wordt ingedrukt op de achtermuur van de garage. Wel even testen of je dan nog op tijd kunt stoppen.
  4. Schroef een latje op de grond. Zodra je wielen het latje raken, weet je dat je perfect geparkeerd staat. Kan zowel binnen als buiten.
  5. Tegels tellen. Als je weet hoeveel tegels ruimte er achter je auto is, dan kun je heel makkelijk aan de voorkant tellen hoeveel tegellengtes je nog achteruit kunt rijden.

Toch parkeerschade?

Heb je ondanks alle tips toch een parkeerschade veroorzaakt aan je eigen auto of die van een ander? Dan is het prettig als je een goede autoverzekering hebt. Een WA autoverzekering vergoedt alleen schade die je aan een ander hebt toegebracht. Schade aan je eigen auto wordt vergoed vanuit een allrisk autoverzekering.

Let op: wil je een schade aan je eigen auto op je all risk autoverzekering claimen? Dan kan dit gevolgen hebben voor je no-claimkorting.  Het is dan soms financieel gunstiger om de schade zelf te betalen. En vergeet niet: voorkomen is altijd beter dan genezen.

Meer over de autoverzekering

Meer autoverzekering en onderzoek

Meer onderzoeken over auto of autoverzekering die zijn gepubliceerd door Univé vind je bij autoverzekering onderzoek.

Deel dit bericht