Ga naar inhoud

Verkeersregels over parkeren

In Nederland is het verplicht om een rijbewijs te behalen voordat u met de auto de weg op mag. Naast praktijklessen wordt er bij het behalen van een rijbewijs ook veel tijd besteed aan theorie. In beide gevallen is parkeren een belangrijk onderdeel van uw lessen. Waar mag u parkeren en hoe? Er gelden namelijk verschillende regels.

En die regels, dat zijn er nogal wat. Parkeren binnen de bebouwde kom, buiten de bebouwde kom, in de buurt van een kruispunt of bushalte: iedere locatie heeft eigen regels. Ook parkeren in de berm mag niet zomaar, maar is verbonden aan regels. Op deze pagina nemen we u mee in de parkeerregels in Nederland en geven we u tips voor het voorkomen van parkeerschade.

Parkeren op straat

Voordat we verder ingaan op de regels omtrent parkeren is het goed om het verschil te weten tussen parkeren en stilstaan. Voor stilstaan gelden er namelijk minder regels dan voor parkeren.

Onder stilstaan in het verkeer wordt verstaan:

  • Het in- of uit laten stappen van passagiers.

  • Het direct laden of lossen van goederen.

Onder parkeren in het verkeer wordt verstaan:

  • De auto achterlaten op een parkeerplaats.

  • De auto parkeren om vervolgens een winkel te bezoeken.

  • In de auto zitten terwijl u op iemand wacht.

Parkeren buiten de bebouwde kom

Buiten de bebouwde kom mag je in principe overal parkeren. Tenzij, en dat zijn twee belangrijke uitzonderingen:

  1. Er nadrukkelijk staat aangegeven dat het op die plek verboden is, bijvoorbeeld met paaltje of met borden.

  2. Het een voorrangsweg betreft.

Uiteraard zijn er wel een aantal punten met betrekking tot veiligheid om rekening mee te houden. Parkeert u bijvoorbeeld op een onverlichte weg, dan hoort u ‘s nachts de verlichting te laten branden als zogenaamde markering. Dit geldt zowel voor parkeervakken als voor in de berm. 

Regels parkeren binnen de bebouwde kom

Wilt u parkeren binnen de bebouwde kom? Ook hier geldt weer: parkeren mag niet waar dit duidelijk staat aangegeven met een bord of paaltje. In de bebouwde kom mag u echter wel in de berm of op straat parkeren. Is de rijbaan niet breed genoeg? Dan mag u ook gedeeltelijk in de berm en gedeeltelijk op de rijbaan parkeren. Let er daarbij wel op dat u minimaal 1,5 meter over laat voor voetgangers.

Parkeren bij een kruispunt of bushalte

Een veelgehoorde vraag als het op parkeren aankomt is ‘Binnen hoeveel meter van een kruispunt mag je niet parkeren?’. Ook de vraag rondom parkeren bij een bushalte wordt veelal gesteld. De bijbehorende regels zijn erg simpel:

  • Bij een kruispunt moet u minimaal 5 meter of meer afstand bewaren als u gaat parkeren. Heeft het kruispunt verkeerslichten? Dan geldt hier minimaal 20 meter afstand.

  • Bij een bushalte moet u minimaal 12 meter afstand bewaren, zodat een bus voldoende ruimte heeft om passagiers te laten in- en uitstappen. U mag hier wel stilstaan om passagiers in- of uit te laten stappen, zolang dit een bus niet hindert.

Meer informatie over parkeren

Meer weten over parkeren? Lees dan bijvoorbeeld meer over fileparkeren of de invalidenparkeerkaart.

Parkeren zonder schade

Een goede plek vinden om te parkeren is één ding. Dan is het nog prettig om ook veilig te parkeren, zonder dat uw auto daarbij schade oploopt. Univé heeft voor u vijf parkeertips op een rijtje gezet om te helpen parkeerschade te voorkomen. Denk daarbij aan achteruit inparkeren en de spiegels inklappen.


Het kan natuurlijk ook zijn dat u schade heeft aan de auto door het toedoen van iemand anders. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat men de auto beschadigd terugvindt op de parkeerplaats. Een deuk door een opengegooide deur is zo gemaakt. Of deze schade vergoed is, hangt af van uw dekking.

Veilig op Weg met Univé

Bent u veel op pad? Bij een autoverzekering van Univé krijgt u ook direct toegang tot onze Veilig op Weg App. Hiermee krijgt u gemakkelijk inzicht in uw rijstijl. Niet alleen op het gebied van parkeren, maar ook op het gebied van veilig rijden. Bij veilig rijgedrag krijgt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.