Ga naar inhoud

Remvloeistof vervangen

Het is belangrijk om uw auto door een dealer of garage goed te laten onderhouden. U kunt hierbij denken aan het laten vervangen van uw remblokkenremschijven en accu, maar denk hierbij ook aan het laten vervangen van uw remvloeistof.

Remvloeistof, ook wel remolie genoemd, zorgt ervoor dat u de rempedalen goed kunt bedienen. Het is dus te allen tijde belangrijk dat er voldoende remvloeistof in de auto aanwezig is. Maar wanneer moet de remvloeistof vervangen of bijgevuld worden? En wat zijn de kosten hiervoor? Daarin neemt Univé u graag mee.

Wanneer moet u uw remvloeistof laten vervangen?

Als uw remvloeistof bijna op is, gaat er in de meeste gevallen een lampje branden op het dashboard. Ook wanneer het waarschuwingslampje van de handrem gaat branden, kan dit duiden op te weinig remvloeistof.

Andere oorzaken van het aangaan van dit waarschuwingslampje kunnen slijtage aan de remblokken of een storing in het ABS (Anti Blokkeer Systeem) zijn. Gaat er een lampje branden in de auto, neem dan altijd contact op met uw garage of dealer om een afspraak te maken. Zij kunnen uw remvloeistof gemakkelijk bijvullen of versleten onderdelen vervangen.

Soorten remvloeistof

Remvloeistof wordt uitgedrukt in DOT (department of transportation), ook wel het kookpunt van de remvloeistof genoemd. De afkorting DOT wordt aangevuld met een cijfer. Het cijfer achter de afkorting, geeft aan hoe hoog het kookpunt van de remvloeistof is. Deze cijfers bestaan uit DOT3, DOT4 en DOT5. De hoogte van dit cijfer staat verbonden met een bepaalde temperatuur. Wanneer het kookpunt van de remvloeistof te hoog wordt, heeft dit invloed op de remmen. Het kan er zelfs toe leiden dat uw remmen slecht tot niet meer werken.

Kosten vervangen remvloeistof

Stel, het tijd is om de remvloeistof van uw auto te vervangen of bij te vullen. U maakt dan een afspraak bij de dealer of garage om dit uit te laten voeren. Maar welke kosten zijn hier aan verbonden? Bij een garage liggen de kosten hiervoor meestal rond de €50.

Het zelf verversen of vervangen van uw remvloeistof is mogelijk, maar brengt wel een aantal risico’s met zich mee. Het is daarom van belang dat u zeker weet welke remvloeistof u moet gebruiken. Kies hiervoor de juiste DOT, zoals eerder op de pagina benoemd.

Veilig op weg

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Eén van de beoordelingsonderdelen hierin is het veilig ‘remmen en optrekken’. Goed en veilig kunnen remmen begint natuurlijk bij een goed gevuld reservoir met remvloeistof.

Bij veilig rijgedrag gemeten in de app ontvangt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.