Ga naar inhoud

De onderhoudsbeurt van je auto

Om jezelf te garanderen van veilige ritten en om het risico op autopech te verminderen, is periodiek onderhoud aan je auto nodig. In de volksmond wordt er vaak gesproken over de grote beurt en de kleine beurt. Op deze pagina geven wij antwoord op veelgestelde vragen rondom de onderhoudsbeurt, zoals “hoe lang duurt de grote beurt auto”, “hoe vaak de grote beurt auto”, “hoe vaak de kleine beurt auto” en “wanneer onderhoudsbeurt auto”.

De verschillende onderhoudsbeurten

Veel mensen verwarren de onderhoudsbeurt (of servicebeurt auto) met de APK. Dit zijn twee verschillende vormen van controle. Vanwege de door fabrikanten opgelegde onderhoudsintervallen die worden aangehouden per type auto, worden de grote beurt en kleine beurt als begrippen door vakgarages niet persé meer gehanteerd. Toch lichten wij voor de duidelijkheid toe welke verschillende soorten controles en onderhoud er zijn.

  • Periodiek onderhoud zoals de grote beurt is een onderhoudsbeurt waarbij de auto op groot onderhoud van zo’n 45 tot 70 onderdelen wordt gecontroleerd. Daarbij worden onderdelen indien nodig vervangen of bijgevuld. Denk hierbij aan het controleren en vervangen van de essentiële auto-onderdelen zoals bijvoorbeeld de remblokken, remschijven, accu of wiellager. Ook worden indien nodig de motorolie, koelvloeistof en remvloeistof ververst. De grote beurt is niet verplicht, maar is wel belangrijk om op de aangegeven momenten te laten uitvoeren, zodat je er zeker van bent dat je auto blijft werken naar behoren.
  • Periodiek onderhoud zoals de kleine beurt is een standaard onderhoudsbeurt waarbij de auto op zo’n 20 tot 30 onderdelen wordt gecontroleerd. Deze onderhoudsbeurt vindt idealiter regelmatiger plaats dan de grote beurt. Net als bij de grote beurt is ook de kleine beurt geen verplichte, maar wel belangrijke beurt.
  • De tijds- of kilometergebonden onderhoudsbeurt is bedoeld voor bepaalde onderdelen die om de zoveel tijd of gereden kilometers moeten worden vervangen. In tegenstelling tot de grote of kleine beurt, een algemene beurt waarbij een grote hoeveelheid onderdelen van de auto wordt gecontroleerd, is deze onderhoudsbeurt bedoeld voor de controle van specifieke onderdelen.
  • De reparatie aan onderdelen die sneller lijden onder slijtage is bedoeld voor auto-onderdelen zoals de remblokken, remschijven, wiellagers of de autobanden.
  • De onvoorziene reparatiebeurt vindt plaats wanneer je onverwachts een reparatie moet laten uitvoeren, zoals stuurbekrachtiging die kapot is of het vervangen van een lekke autoband.

Lees hier alles over de APK voor een nieuwe auto en de gevolgen van een verlopen APK.

Wanneer onderhoudsbeurt auto?

De termijn van zowel de grote als kleine beurt is lastig vast te stellen. Een duidelijke definitie van de grote en kleine beurt is moeilijk te benoemen. Deze verschilt ook per type of merk auto. Het instructieboekje van je auto is voorzien van onderhoudsintervallen, waarbij het aangeeft op welke momenten er controle nodig is op welke onderdelen. Raadpleeg ook je gespecialiseerde automonteur bij je vakgarage. Zij kunnen je meer vertellen over hoe vaak je welke onderhoudsbeurt moet uitvoeren en houden dit bij in je onderhoudsboekje.

Lees ook: onderhoudsboekje kwijt

Zorg er echter wel voor dat je de auto uit voorzorg naar de garage brengt wanneer je merkt dat de auto aan onderhoud toe is. Maakt je auto bijvoorbeeld ongebruikelijke geluiden of ruik je vreemde geuren? Dan is je auto eerder toe aan onderhoud.

Hoe vaak je precies voor een grote beurt met je auto naar de garage moet, verschilt dus per merk en type auto. Maar gemiddeld genomen wordt aangeraden om iedere twee jaar of iedere gereden 30.000 km je auto naar de vakgarage te brengen voor de grote beurt. Uiteindelijk is dit nooit met zekerheid te zeggen, omdat dit per auto verschilt. Het ene merk auto is een stuk betrouwbaarder dan het andere. Bovendien zijn er nog een aantal andere factoren te benoemen, zoals bijvoorbeeld de leeftijd van de auto, de mate van voorzichtigheid tijdens het rijden en de kilometerstand.

Net als bij de grote beurt, hangt ook de frequentie van de kleine beurt van je auto af van verschillende factoren. Voor de kleine beurt wordt over het algemeen gesproken over een frequentie van 1 keer per jaar of iedere gereden 15.000 km, maar dit verschilt eveneens per merk en type auto.

Onderhoudsbeurt elektrische auto

Rijd je een elektrische auto? Dit type auto heeft een accu in plaats van een brandstofmotor, en het remsysteem is regeneratief. Dit betekent dat er minder bewegende onderdelen en minder vloeistoffen in de auto aanwezig zijn. Daardoor zijn er minder onderhoudsbeurten nodig. Toch is het ook met een elektrische auto verstandig om jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.

APK

De APK, oftewel Algemene Periodieke Keuring, is geen onderhoudsbeurt, maar wel belangrijk om regelmatig en op tijd te laten uitvoeren. De APK is een verplichte keuring waarbij de auto aan de belangrijkste veiligheids- en milieueisen dient te voldoen. Een keuring is niet hetzelfde als onderhoud. Vaak wordt de grote beurt van de auto wél gecombineerd met de APK. Lees ook wat je moet doen als je APK verlopen is.

Duur onderhoud auto

De kleine beurt duurt ongeveer 30 tot 60 minuten, afhankelijk van wat er vervangen of gerepareerd moet worden. De kosten voor de kleine beurt vallen dan ook vaak lager uit dan de kosten van de grote beurt. Maar hoe lang duurt de APK en grote beurt? Ook dat is sterk afhankelijk van het onderhoud dat er moet worden uitgevoerd. Gemiddeld ben je ongeveer 2 uur tot een halve dag je auto kwijt wanneer de APK wordt gecombineerd met de grote beurt.

Toch met pech aan de weg?

Zelfs wanneer je met regelmaat zorgt voor een kleine of grote onderhoudsbeurt of wanneer je je aan de onderhoudsintervallen houdt, kan het iedereen overkomen: je staat met pech aan de weg.

Bij Univé ben je in zo’n situatie ook verzekerd van pechhulp, wanneer je kiest voor de aanvullende pechhulp dekking bij je autoverzekering. Zo kun je gemakkelijk en veilig weer de weg op met Univé.