Ga naar inhoud

De onderhoudsbeurt van uw auto

Om uzelf te garanderen van veilige ritten en om het risico op autopech te verminderen, is periodiek onderhoud aan uw auto nodig. In de volksmond wordt er vaak gesproken over de grote beurt en de kleine beurt. Op deze pagina geven wij antwoord op veelgestelde vragen rondom de onderhoudsbeurt, zoals “hoe lang duurt de grote beurt auto”, “hoe vaak de grote beurt auto”, “hoe vaak de kleine beurt auto” en “wanneer onderhoudsbeurt auto”.

De verschillende onderhoudsbeurten

Veel mensen verwarren de onderhoudsbeurt (of servicebeurt auto) met de APK. Dit zijn twee verschillende vormen van controle. Vanwege de door fabrikanten opgelegde onderhoudsintervallen die worden aangehouden per type auto, worden de grote beurt en kleine beurt als begrippen door vakgarages niet persé meer gehanteerd. Toch lichten wij voor de duidelijkheid toe welke verschillende soorten controles en onderhoud er zijn.

  • Periodiek onderhoud zoals de grote beurt is een onderhoudsbeurt waarbij de auto op groot onderhoud van zo’n 45 tot 70 onderdelen wordt gecontroleerd. Daarbij worden onderdelen indien nodig vervangen of bijgevuld. Denk hierbij aan het controleren en vervangen van de essentiële auto-onderdelen zoals bijvoorbeeld de remblokken, remschijven, accu of wiellager. Ook worden indien nodig de motorolie, koelvloeistof en remvloeistof ververst. De grote beurt is niet verplicht, maar is wel belangrijk om op de aangegeven momenten te laten uitvoeren, zodat u er zeker van bent dat uw auto blijft werken naar behoren.
  • Periodiek onderhoud zoals de kleine beurt is een standaard onderhoudsbeurt waarbij de auto op zo’n 20 tot 30 onderdelen wordt gecontroleerd. Deze onderhoudsbeurt vindt idealiter regelmatiger plaats dan de grote beurt. Net als bij de grote beurt is ook de kleine beurt geen verplichte, maar wel belangrijke beurt.
  • De tijds- of kilometergebonden onderhoudsbeurt is bedoeld voor bepaalde onderdelen die om de zoveel tijd of gereden kilometers moeten worden vervangen. In tegenstelling tot de grote of kleine beurt, een algemene beurt waarbij een grote hoeveelheid onderdelen van de auto wordt gecontroleerd, is deze onderhoudsbeurt bedoeld voor de controle van specifieke onderdelen.
  • De reparatie aan onderdelen die sneller lijden onder slijtage is bedoeld voor auto-onderdelen zoals de remblokken, remschijven, wiellagers of de autobanden.
  • De onvoorziene reparatiebeurt vindt plaats wanneer u onverwachts een reparatie moet laten uitvoeren, zoals stuurbekrachtiging die kapot is of het vervangen van een lekke autoband.

Lees hier alles over de APK voor een nieuwe auto en de gevolgen van een verlopen APK.

Wanneer onderhoudsbeurt auto?

De termijn van zowel de grote als kleine beurt is lastig vast te stellen. Een duidelijke definitie van de grote en kleine beurt is moeilijk te benoemen. Deze verschilt ook per type of merk auto. Het instructieboekje van uw auto is voorzien van onderhoudsintervallen, waarbij het aangeeft op welke momenten er controle nodig is op welke onderdelen. Raadpleeg tevens uw gespecialiseerde automonteur bij uw vakgarage. Zij kunnen u meer vertellen over hoe vaak u welke onderhoudsbeurt moet uitvoeren en houden dit bij in uw onderhoudsboekje.

Lees ook: onderhoudsboekje kwijt

Zorg er echter wel voor dat u de auto uit voorzorg naar de garage brengt wanneer u merkt dat de auto aan onderhoud toe is. Maakt uw auto bijvoorbeeld ongebruikelijke geluiden of neemt u vreemde geuren waar? Dan is uw auto eerder toe aan onderhoud.

Hoe vaak u precies voor een grote beurt met uw auto naar de garage moet, verschilt dus per merk en type auto. Maar gemiddeld genomen wordt aangeraden om iedere twee jaar of iedere gereden 30.000 km uw auto naar de vakgarage te brengen voor de grote beurt. Uiteindelijk is dit nooit met zekerheid te zeggen, omdat dit per auto verschilt. Het ene merk auto is een stuk betrouwbaarder dan het andere. Bovendien zijn er nog een aantal andere factoren te benoemen, zoals bijvoorbeeld de leeftijd van de auto, de mate van voorzichtigheid tijdens het rijden en de kilometerstand.

Net als bij de grote beurt, hangt ook de frequentie van de kleine beurt van uw auto af van verschillende factoren. Voor de kleine beurt wordt over het algemeen gesproken over een frequentie van 1 keer per jaar of iedere gereden 15.000 km, maar dit verschilt eveneens per merk en type auto.

Onderhoudsbeurt elektrische auto

Rijdt u een elektrische auto? Dit type auto heeft een accu in plaats van een brandstofmotor, en het remsysteem is regeneratief. Dit betekent dat er minder bewegende onderdelen en minder vloeistoffen in de auto aanwezig zijn. Daardoor zijn er minder onderhoudsbeurten nodig. Toch is het ook met een elektrische auto verstandig om jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.

APK

De APK, oftewel Algemene Periodieke Keuring, is geen onderhoudsbeurt, maar wel belangrijk om regelmatig en op tijd te laten uitvoeren. De APK is een verplichte keuring waarbij de auto aan de belangrijkste veiligheids- en milieueisen dient te voldoen. Een keuring is niet hetzelfde als onderhoud. Vaak wordt de grote beurt van de auto wél gecombineerd met de APK. Lees ook wat u moet doen als uw APK verlopen is.

Duur onderhoud auto

De kleine beurt duurt ongeveer 30 tot 60 minuten, afhankelijk van wat er vervangen of gerepareerd moet worden. De kosten voor de kleine beurt vallen dan ook vaak lager uit dan de kosten van de grote beurt. Maar hoe lang duurt de APK en grote beurt? Ook dat is sterk afhankelijk van het onderhoud dat er moet worden uitgevoerd. Gemiddeld bent u ongeveer 2 uur tot een halve dag uw auto kwijt wanneer de APK wordt gecombineerd met de grote beurt.

Toch met pech aan de weg?

Zelfs wanneer u met regelmaat zorgt voor een kleine of grote onderhoudsbeurt of wanneer u zich aan de onderhoudsintervallen houdt, kan het iedereen overkomen: u staat met pech aan de weg.

Bij Univé bent u in zo’n situatie ook verzekerd van pechhulp, wanneer u kiest voor de aanvullende pechhulp dekking bij uw autoverzekering. Zo kunt u gemakkelijk en veilig weer de weg op met Univé.