Ga naar inhoud

Koelvloeistof bijvullen in uw auto

De koelvloeistof van uw auto bijvullen is essentieel om te voorkomen dat er oververhitting van uw auto ontstaat. Een auto vraagt veel van een motor, zeker tijdens het rijden in de file, een lange reis of een reis in de bergen. Zodra de motor oververhit raakt, kan het zijn dat deze uitvalt. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.  

Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor van de auto op de juiste temperatuur blijft. Maar hoe kunt u zelf uw koelvloeistof bijvullen? Waaraan herkent u het koelvloeistof bijvullen symbool? En kunt u koelvloeistof bijvullen met water? Univé legt het u haarfijn uit. 

Kan ik koelvloeistof zelf bijvullen?  

In veel gevallen is het voor het onderhoud van uw auto belangrijk om naar een gespecialiseerde autodealer of garage te gaan. Voor zaken zoals het vervangen van de remblokken of het vervangen van de accu raden wij u dan ook aan om de hulp van specialisten in te schakelen. Gelukkig is het niet nodig om alle soorten onderhoud uit te besteden. Ruitenwisservloeistof bijvullen, maar ook koelvloeistof bijvullen, kunt u goed zelf doen.

Waaraan herken ik het koelvloeistof bijvullen symbool? 

U vindt het koelvloeistof symbool op uw dashboard. Tijdens normaal gebruik, wanneer uw koelvloeistof op peil is, is deze normaliter wit. Brandt dit lampje oranje of rood? Dan is het van belang om uw auto te stoppen en zelf de koelvloeistof te checken. Het branden van dit lampje kan drie redenen hebben: 

  • De koelvloeistof is niet op peil; u moet uw koelvloeistof bijvullen.  
  • De koelvloeistof lekt: u dient uw auto voor controle en eventuele reparatie naar de garage te brengen. Dit kan hoog oplopen in de kosten.  
  • Het koelvloeistof lampje is defect. Ook dit dient u te laten nakijken bij een garage.  

Stel, u bent onderweg en merkt op dat uw koelvloeistof lampje begint te branden. Zorg er dan voor dat u op een veilige plek de auto tot stilstand brengt om uw koelvloeistofpeil te checken. U gaat als volgt te werk: 

  • Parkeer uw auto voor zover mogelijk waterpas. Staat uw auto niet voldoende waterpas, dan kan het koelvloeistofpeil verkeerd worden afgelezen.  
  • Laat de motor van uw auto volledig afkoelen. Wanneer u de motor niet voldoende laat afkoelen loopt u het risico op ernstige brandwonden. Voor extra veiligheid is een handdoek of handschoen aan te raden om te gebruiken tijdens het checken en eventueel bijvullen.  
  • Open de motorkap van uw auto en vergrendel de windhaak.  
  • Het koelvloeistofreservoir is vaak te herkennen aan de grote blauwe dop en een aangegeven minimum en maximum peil. Om er zeker van te zijn dat u het juiste reservoir opent, kunt u het instructieboekje van uw auto raadplegen voor de exacte locatie van uw koelvloeistofreservoir.  
  • Indien de vloeistof in het reservoir boven het minimumpeil en beneden het maximumpeil te zien is, kunt u ervanuit gaan dat het koelvloeistof op peil is. Ook wanneer de koelvloeistof tot net boven het maximumpeil komt, zijn er geen ernstige gevolgen. Is de koelvloeistof echter te zien beneden het minimumpeil, dan is het tijd om uw koelvloeistof bij te vullen.  
  • Open, als de koelvloeistof beneden het minimumpeil is, voorzichtig de dop van het reservoir. Zo laat u de laatste druk naar buiten die ontstaat tijdens het koelproces. Vul indien nodig uw koelvloeistof aan tot uiterlijk het maximumpeil.  
  • Alleen wanneer er sprake is van een noodgeval mag u uw koelvloeistof bijvullen met water. Het is hierbij dan wel van belang dat u zo snel mogelijk uw auto voor controle naar de garage brengt.  

Wat kost koelvloeistof en welke koelvloeistof heb ik nodig? 

Het is noodzakelijk dat u het juiste type koelvloeistof kiest, passend bij uw auto(merk). Er is blauwe koelvloeistof, rood/roze koelvloeistof, gele koelvloeistof en transparante/geel-groene koelvloeistof. Om er zeker van te zijn dat u het juiste type koelvloeistof voor uw auto kiest, raadpleegt u het instructieboekje van uw auto. Meng nooit meerdere soorten koelvloeistof met elkaar. Koelvloeistof kost ongeveer €10 per liter. In een reservoir gaat in totaal 5 liter koelvloeistof. Er bestaat tevens longlife koelvloeistof, dat een autoleven lang meegaat.  

Het controleren van koelvloeistof is tevens onderdeel van de kleine beurt. Het koelvloeistof wordt daarbij indien nodig ook bijgevuld. Dit soort onderhoud wordt ook bijgehouden in het onderhoudsboekje van uw auto.   

Maakt u zich zorgen om oververhitting? Schakel pechhulp in. 

Het kan zijn dat uw auto onverhoopt toch oververhit is geraakt. U merkt dit bijvoorbeeld aan vreemde geluiden uit uw auto of bij het ruiken van een vreemde geur in uw auto. Met de aanvullende Pechhulp dekking van Univé helpen wij u weer op weg!  

Wilt u uw auto goed verzekeren? Bekijk dan al onze Univé autoverzekeringen of kies één van onze aanvullende dekkingen.