Ga naar inhoud

Onderhoudsboekje van de auto kwijt: wat te doen?

Je wilt je auto verkopen en bewijzen dat je hem goed hebt onderhouden. Daarvoor is het onderhoudsboekje belangrijk. Hierin wordt al het onderhoud dat aan de auto gepleegd wordt netjes bijgehouden door de garage of dealer. Maar wat als je het onderhoudsboekje kwijt bent?

Wat staat er in het onderhoudsboekje van je auto?

Eens in de zoveel tijd breng je jouw auto naar de garage voor onderhoud. Dit kan voor het periodieke onderhoud, maar bijvoorbeeld ook omdat er een waarschuwingslampje is gaan branden. Wat de garage tijdens zo’n onderhoudsbeurt dan precies doet, wordt bijgehouden in het onderhoudsboekje.

De garage noteert de volgende informatie:

  • De datum van het onderhoud
  • De kilometerstand op het moment van de onderhoudsbeurt
  • Welke auto-onderdelen zijn behandeld
  • Een stempel van de garage

Wat moet ik doen als ik het onderhoudsboekje kwijt ben?

Als je je onderhoudsboekje kwijt bent, kun je bij je garage een nieuwe aanvragen. Heb je jouw onderhoudsbeurten bij verschillende partijen laten uitvoeren? Vraag dan of zij het onderhoudsboekje opnieuw willen invullen. Garages en dealers hebben meestal een uitgebreide database waarin de onderhoudsbeurten van jouw auto ook terug te vinden zijn.

Na een onderhoudsbeurt krijg je een factuur mee voor het werk dat gedaan is. Bewaar deze facturen goed. Mocht je je onderhoudsboekje kwijtraken, dan kun je de facturen gebruiken om terug te zoeken wanneer welk onderhoud is gedaan. Je kunt dan een nieuw boekje gemakkelijker laten invullen.

Waarom is het onderhoudsboekje zo belangrijk?

Het onderhoudsboekje is het bewijs dat jij en een eventueel vorige bestuurder de auto goed hebben onderhouden. Als jouw auto economisch total loss is verklaard of is gestolen, helpt de onderhoudshistorie de verzekeraar bij het bepalen van de dagwaarde.

Als je de auto wilt verkopen, is zo’n onderhoudsboekje ook erg belangrijk. Het vergroot de waarde van je auto, en bovendien vind je dan sneller een koper.

Meer weten over het verkopen van jouw auto? Lees op deze pagina’s meer handige informatie.