Ga naar inhoud

Wiellager vervangen kosten: waar moet u aan denken?

Met uw auto wilt u natuurlijk soepel en ook vooral veilig kunnen rijden over de weg. Daar zijn een hoop essentiële onderdelen voor nodig. Één van de meest essentiële onderdelen zijn misschien wel de wiellagers van de auto. Deze zorgen ervoor dat de autowielen op hun plek blijven en goed kunnen blijven ronddraaien.  

Wanneer uw wiellagers niet meer soepel rijden of zelfs kapot zijn, is het bijzonder gevaarlijk om de weg op te gaan. U moet uw wiellagers dan zo snel mogelijk laten vervangen. Daarbij denkt u waarschijnlijk vooral aan kosten wiellager vervangen. Wat wiellagers zijn en bovendien wat de wiellager vervangen kosten zijn, vertelt Univé u. 

Wat is een auto wiellager 

Een wiellager heeft een binnen- en buitenring met daartussen stalen kegeltjes of cilinders die kunnen rollen. Daartussen bevindt zich een laag vet waardoor alles soepel blijft bewegen en weinig wrijving plaatsvindt.  

Omdat deze kleine ringen de wielen op hun plaats houden, komt er veel druk op de wiellagers te staan. Wiellagers moeten daarom goed werken. Slecht wegdek of het nemen van te scherpe bochten kan erg belastend zijn voor de wiellagers. Het is daarom belangrijk om deze regelmatig te laten checken. Een wiellager vervangen wordt geadviseerd om iedere gereden 100.000 kilometers te doen. 

Wiellager vervangen kosten 

Net als het bijvullen van ruitenwisservloeistof, het vervangen van de verlichting van uw auto of het vervangen van uw remvloeistof, is het dus belangrijk om uw wiellagers op tijd te vervangen. Wanneer dit nodig is staat in uw onderhoudsboekje. Zo kunt u uzelf garanderen van veilige ritten. Het laten repareren van defecte wiellagers is helaas niet mogelijk. Ze moeten dus altijd worden vervangen door een nieuwe wiellager.  

De kosten wiellager vervangen kunnen hoog oplopen. Het is geen gemakkelijke klus en bovendien erg tijdrovend. Bij het vervagen van alle wiellagers moet u al gauw denken aan bedragen tussen de €300 tot €600, afhankelijk van merk en garage. Naast een nieuwe wiellager komen hier natuurlijk ook nog materiaalkosten en werkuren bij. Soms is het voor de monteur lastig te zeggen welke lager er moet worden vervangen. Moet u bijvoorbeeld de wiellager voor vervangen of juist achter? Als dit niet duidelijk is, moeten voor de zekerheid alle wiellagers worden vervangen. 

Gevaarlijke situaties door defecte wiellager 

Er is niet direct reden tot paniek wanneer u merkt dat één van de lagers versleten is, maar er wordt wel aangeraden om dit zo snel mogelijk te laten nakijken en zonodig te laten vervangen.  

Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat één van uw wielen plots stopt met draaien. Dit kan ernstige ongelukken als gevolg hebben. Ook bij een versleten wiellager is het van groot belang deze op tijd te laten vervangen. Uw wiel zou zelfs van uw auto los kunnen raken als u te lang rondrijdt met een auto met een versleten wiellager. U zult dan ook begrijpen dat dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen. 

Veilig op Weg van Univé 

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijgt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.