Ga naar inhoud

Alarmsysteem auto: alarmklasse

Ieder jaar worden er behoorlijk wat auto’s gestolen in Nederland. Zorgen voor een goede diefstalbeveiliging is dus zeer belangrijk. Met een alarmsysteem in uw auto, wordt de kans een stuk kleiner dat uw auto gestolen wordt of dat er wordt ingebroken. Maar welke alarmsystemen zijn er zoal? 

Auto-alarm: alarmklasse 1 t/m 5 

Beveiligingssystemen voor uw auto worden ingedeeld in vijf verschillende alarmklassen. Kiwa CCV is de certificatie-instelling op het gebied van voertuigbeveiliging. Hier geven wij u meer uitleg over wat elke beveiligingsklasse voor uw auto precies inhoudt. 

Sinds 1998 is elke in Europa nieuw geproduceerde auto voorzien van alarmklasse 1: het meest eenvoudige beveiligingssysteem. Dit houdt in dat de auto beschikt over een dubbele startonderbreker. Zo kan de auto niet wegrijden zonder dat er een sleutel in het contact zit. 

Bij alarmklasse 2 zijn naast de startonderbreker uit klasse 1 ook de deuren, de motorkap en de achterzijde van de auto extra goed beveiligd. Bij poging tot inbraak of diefstal klinkt er een harde repeterende pieptoon en worden de alarmlichten ingeschakeld. 

In deze klasse gaat het alarmsysteem uit klasse 2 ook af als de hellingshoek van de auto verandert. Omhoog krikken van de auto of de auto wegtakelen wordt op deze manier onmogelijk gemaakt voor autodieven. 

Alarmklasse 4 voegt ook nog een voertuigvolgsysteem aan het autoalarm toe. Dit is op afstand in te schakelen zodat de politie uw auto in de meeste gevallen terug kan vinden. 

Het meest uitgebreide autoalarm is er eentje uit klasse 5. Dit systeem heeft alles uit de voorgaande 4 klassen, maar voegt daar een automatisch voertuigvolgsysteem aan toe. Dat wordt dus direct ingeschakeld op het moment dat de auto gestolen wordt. 

Autoalarm bij Univé 

Een goed autoalarm is niet alleen belangrijk voor uzelf. Ook uw verzekeraar kan een alarm voor uw auto verplicht stellen. Bij Univé geldt voor dure auto’s van meer dan € 85.000 en auto’s die jonger zijn dan 5 jaar met een consumentenprijs vanaf € 85.000, inclusief accessoires, een alarmeis. Uw auto is dan alleen verzekerd voor diefstal of joyriding als deze beschikt over: 

  • een Kiwa CCV goedgekeurd voertuigvolgsysteem inclusief jamming detectie of 
  • een Kiwa CCV goedgekeurde TV01 peilzender of  
  • een vergelijkbaar voertuigvolgsysteem dat door de fabrikant of merkdealer is ingebouwd. 

Dat houdt dus in dat uw autoalarm minimaal in alarmklasse 4 moet vallen. 

Autoalarm inbouwen

Een autoalarm inbouwen is een complex proces. Schakel daarom professionals in om deze klus voor u te klaren. Een autoalarm laten inbouwen verkleint de kans op een inbraak in uw auto. Alleen al het feit dat het zichtbaar is dat de auto een alarm heeft, schrikt inbrekers al af. Bovendien is de kans groter dat de dieven worden opgemerkt tijdens hun inbraakpoging. 

Wilt u uw auto ook goed beveiligen tegen diefstal en inbraak? Laat dan een goedgekeurd autoalarm inbouwen in uw auto.

Wij hebben meer tips voor uw auto, bijvoorbeeld over diefstal uit de auto zonder braakschade.