Ga naar inhoud

Batterij van je autosleutel vervangen

Ze zijn in deze tijd bijna allemaal draadloos en elektrisch: onze autosleutels. Met een druk op de knop kunnen we onze auto’s van een afstandje openen en op slot zetten. De meeste auto’s hebben zo’n elektrische autosleutel. Sommige autosleutels kunnen je auto zelfs openen op het moment dat je bij ze in de buurt loopt. Het is natuurlijk erg handig, zo’n draadloos en elektrisch systeem. Helaas is er een nadeel: de batterij kan leeg raken. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet. 

Hoe vervang je de batterij van een autosleutel? 

Gelukkig is een autosleutel batterij vervangen niet moeilijk. Al zijn er kleine verschillen per type auto en autosleutel, het komt vaak op hetzelfde neer:  

  • De sleutel maak je met je hand aan de achterkant open. Soms zit het klepje vast met een schroefje. Draai deze los.  

  • Heb je het batterijvakje open? Dan vervang je je oude batterij met een nieuw exemplaar.  

  • Plaats de nieuwe batterij terug in het vakje.  

Je vindt de informatie ook in het serviceboekje van je auto. Bovendien vind je online veel informatie van verschillende automerken.  

Welke batterij heb je nodig in je autosleutel? 

Voor elektrische autosleutels heb je een knoopcelbatterij nodig. Dit is een klein, plat metalen schijfje. Er zijn verschillende soorten en maten knoopcelbatterijen. Kijk daarom altijd eerst op je oude lege batterij welk type er in jouw autosleutel hoort. Koop er direct een paar, zodat je er altijd eentje in de buurt hebt zodra je batterij weer leeg is.  

Er zijn tegenwoordig ook oplaadbare knoopcelbatterijen te krijgen voor in je autosleutels. Zo heb je nooit meer nieuwe batterijen nodig. 

De batterij van mijn keyless autosleutel is leeg 

Vervelender is het als de batterij van je keyless entry-systeem autosleutel leeg is. Je kunt je auto dan namelijk niet meer open krijgen. Toch zit er in veel elektrische autosleutels nog een gewone autosleutel verborgen. Per sleutel verschilt of je deze kunt vinden met een knopje, of door hem er zelf uit te halen.  

Om de deuren van je auto te openen, moet je met je sleutel bij het sleutelgat komen. Deze vind je onder een kapje naast het handvat om je deur mee te openen. Druk je sleutel in de inkeping om je sleutelgat te vinden.  

Je auto starten met een lege keyless autosleutel 

Net als het openen van je deuren met een lege keyless autosleutel, is ook het starten van de auto een uitdaging. Vaak vind je in de handleiding van je auto snel terug hoe je je auto moet starten. De ene auto heeft bijvoorbeeld een gemarkeerde plek bij de stuurkolom, bij de andere auto houd je de sleutel tegen de startknop.  

Meer weten over dit onderwerp?  

Bekijk ook eens wat je moet doen als je je autosleutels kwijt bent of in de auto hebt laten liggen.