Ga naar inhoud

Verkeerde brandstof getankt

Het kan u zomaar overkomen: u gaat tanken en tankt per ongeluk de verkeerde brandstof. Wat moet u dan in zo’n geval doen? Op deze pagina leggen we het duidelijk aan u uit. 

Verkeerd getankt: ga niet rijden! 

Heeft u ontdekt dat u de verkeerde brandstof heeft getankt? Ga dan in geen geval rijden. De verkeerde brandstof komt dan namelijk in het systeem terecht en dat zorgt voor flinke schade aan uw auto. Zelfs alleen maar de auto op contact zetten, kan al funest zijn.  

Het beste is dus om direct de alarmcentrale te bellen. Zij zullen de benzine uit de auto halen door de tank leeg te pompen. En ze zorgen ervoor dat de juiste brandstof weer in de tank terechtkomt. 

Benzine in plaats van diesel 

In de meeste gevallen gaat het om benzine die in een dieseltank terecht is gekomen. Andersom komt nagenoeg niet voor omdat de slang van een dieselpomp niet in een benzinetank past. 

Gaat het om een oudere dieselmotor en heeft u maar een beetje benzine in een dieselauto getankt? Dan valt de schade wellicht mee, aangezien die zo’n 10% menging aankan. Bij een nieuwere dieselmotor die voorzien is van elektronische regeling heeft u wel een probleem. 

Toch weggereden? Auto slepen! 

Heeft u niet doorgehad dat u verkeerd getankt heeft of bent u tegen beter weten in toch gaan rijden? Dan is het niet afdoende om de brandstof te wisselen. Uw auto moet dan worden weggesleept. Waarna er een reparatie volgt die voor flink wat kosten kan zorgen. 

Redenen van verkeerd tanken 

Er zijn meerdere oorzaken aan te geven waarom iemand de verkeerde brandstof heeft getankt. In de eerste plaats kan het gewoon onoplettendheid zijn. Maar het komt vaker voor dat u tijdelijk een andere auto heeft. Bijvoorbeeld een huurauto op vakantie of een vervangende auto na schade. Als daar dan net een andere brandstof in moet, kan het zijn dat u de fout ingaat.  

En ook in het buitenland wil het nog wel eens mis gaan. De brandstof heeft daar soms een andere naam en de kleuren van de pompen zijn ook anders dan u gewend bent. 

Andere fouten met vloeistoffen in de auto 

Het gaat overigens niet alleen mis met brandstof. Het komt ook regelmatig voor dat ruitenvloeistof, koelvloeistof en olie worden verwisseld. Dat hoeft gelukkig niet altijd een probleem te zijn. Maar het is wel belangrijk dat u het even bij een professional checkt. Neem contact op met uw garage of de alarmcentrale om te overleggen wat u in uw geval het beste kunt doen.

Kosten bij verkeerd tanken 

Bent u niet voor pechhulp verzekerd en moet u de alarmcentrale inschakelen? Dan worden de kosten hiervoor niet vergoed. Bent u wel voor pechhulp verzekerd bij Univé, dan krijgt u één keer per jaar de hulp vergoed die nodig is voor verkeerd tanken. De vergoeding is overigens alleen voor de pechhulp zelf. De brandstof die verloren is gegaan, wordt namelijk niet vergoed.  

We hebben meer tips en advies over schade aan uw auto.