Ga naar inhoud

16 mei 2018Wonen

Zelf de bandenspanning van je auto controleren, hoe dan?

In onze videoserie 'Hoe dan?' leer je allerlei alledaagse handigheidjes. Uitgelegd door experts, zodat je altijd zeker weet dat je het goed doet. Dit keer: de bandenspanning van je auto controleren, hoe dan? Bekijk hieronder de uitleg van automonteur Tonnie van Marle.

Het is belangrijk dat je autobanden de juiste spanning hebben. Een te lage bandspanning zorgt namelijk voor meer brandstofverbruik. En dat is natuurlijk zonde. Bovendien slijten je banden sneller.

Bij een te hoge bandspanning heb je weer te weinig grip op het wegdek. Reden genoeg om regelmatig je bandspanning te checken.

Welke spanning moeten je autobanden hebben?

De ideale spanning voor autobanden verschilt per auto. Je kijkt dit voor je eigen auto eenvoudig na. Je vindt de juiste bandenspanning in het instructieboekje en aan de binnenkant van het tankklepje.

Weet je de juiste bandenspanning voor zowel de voor- als achterbanden? Dan stel je deze vervolgens in op het bandenspanningsapparaat. Deze staan bij de meeste tankstations.

De banden op spanning brengen

Na het instellen van het apparaat druk je de luchtpistoolmond op het ventiel van de band. Bij een te hoge spanning zal er nu wat lucht uit de band lopen. Bij een te lage spanning voegt het apparaat lucht toe.

Zodra je een pieptoon hoort is de juiste spanning bereikt. Dit herhaal je voor alle banden. Heb je een reservewiel in de auto? Vergeet dan ook niet om hiervan de spanning te controleren.

Tip van Tonnie: je kunt de bandenspanning het beste controleren als de band koud is. Als de band warm is van het rijden, is de druk namelijk vaak wat hoger.

Zo, we kunnen de weg weer op!

Veilig de weg op met de Univé autoverzekering

Je kan weer veilig de weg op met de juiste bandenspanning. Is er toch iets gebeurd en moet de band gerepareerd worden? Met de Univé autoverzekering staan wij dag en nacht voor je klaar. 

Deel dit bericht