Ga naar inhoud

Lekke band aan je auto? Zo vervang je die

Je merkt het vaak meteen: als de auto schokkerig rijdt of het stuur naar één kant trekt: een lekke band. Hoe zit het in dat geval met je autoverzekering en hoe vervang je een platte band?

Een lekke band en je autoverzekering

Of je verzekerd bent bij een lekke band, hangt af van welke dekking je op je autoverzekering hebt en wat precies de situatie is.

Schade aan je eigen auto

Heb je door de lekke band schade aan je eigen auto? Dat is alleen verzekerd op je autoverzekering als je een All Risk dekking hebt. Daarmee vergoeden we ook schade aan je eigen auto.

Schade aan anderen

Heb je schade veroorzaakt aan (de auto van) anderen doordat je een lekke band had? Dan is dit verzekerd op je autoverzekering. Het maakt hiervoor niet uit of je een WA, WA+ of All Risk dekking hebt.

Pechhulp

Sta je langs de weg met een lekke band en kun je niet meer verder, omdat je bijvoorbeeld niet zelf de band kunt vervangen? Als je de Pechhulp dekking bij je autoverzekering hebt gekozen, kun je bellen naar +31 592 348 112. We staan 24/7 voor je klaar.  

Een lekke band vervangen in 10 stappen

Let op: de reserveband is niet altijd een volwaardige band 

Heb je de lekke autoband vervangen door een reserveband met een kleurige sticker op de velg? Dat noemen we een thuiskomer. Deze is echt alleen bedoeld om er een korte afstand mee te rijden en niet harder dan 80 kilometer per uur. Je moet hem zo snel mogelijk vervangen door een volwaardige band, waarmee je weer tienduizenden kilometers kunt rijden. Volg daarvoor thuis of bij een garage nogmaals het stappenplan van hierboven. 

De gevaren van een platte band 

Als je autoband lek is, rijd je minder veilig. Dat is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor anderen op de weg. Daarom is het zo belangrijk dat je altijd met de juiste bandenspanningrijdt. Dat zorgt niet alleen voor een betere wegligging en energiezuinig rijden, maar ook dat je minder snel een lekke band krijgt. 

Die platte band zorgt ervoor dat je minder controle over uw auto hebt. Wanneer je een klapband krijgt op de snelweg kan dat meteen een gevaarlijke situatie opleveren. Bijvoorbeeld als je de controle over je auto verliest. Maar ook bij lagere snelheden kun je de velg kapot rijden of brokken maken doordat de auto niet meer reageert op je stuurbewegingen. Kortom: redenen genoeg om de lekke band van je auto snel te verwisselen of tereparerenals dat mogelijk is.  

We hebben meer tips en advies over schade aan je auto.