Ga naar inhoud

Lekke band aan uw auto? Zo vervangt u die

U merkt het meteen: als de auto schokkerig rijdt of het stuur naar één kant trekt: een lekke band… Er zit niets anders op dan de autoband te vervangen voor een exemplaar waarmee u weer veilig verder kunt rijden. Maar hoe doet u dat? Zeker als u nog nooit een band verwisseld heeft of het is heel lang geleden, kan het zijn dat u die kennis niet direct paraat hebt. Wij vertellen u er graag meer over. 

De gevaren van een platte band 

Als uw autoband lek is, rijdt u minder veilig. Deze schade vormt een direct gevaar voor uzelf en voor anderen op de weg. Daarom is het zo belangrijk dat u altijd met de juiste bandenspanning rijdt. Dat zorgt niet alleen voor een betere wegligging en energiezuinig rijden, maar ook dat u minder snel een lekke band krijgt. 

Die platte band zorgt ervoor dat u minder controle over uw auto hebt. Wanneer u een klapband krijgt op de snelweg is er zelfs acuut gevaar. Maar ook bij lagere snelheden kunt u de velg kapot rijden of brokken maken doordat de auto niet meer reageert op uw stuurbewegingen. Kortom: redenen genoeg om de lekke band van uw auto snel te verwisselen of te repareren als dat mogelijk is.  

Stappenplan autoband vervangen

  1. Zorg dat de auto horizontaal staat, dus niet op een kleine helling of half op de stoep 
  2. Zet de auto op de handrem, zodat deze tijdens het wisselen niet van zijn plek rolt 
  3. Leg het reservewiel en het benodigde gereedschap klaar bij de band die u gaat verwisselen 
  4. Draai de wielbouten een slag los, dit gaat namelijk moeilijker wanneer de auto al op de krik staat 
  5. Plaats de krik onder de dorpel op de plek van het markeerpunt en draai de krik totdat het wiel vrijkomt van de grond 
  6. Leg de reserveband zolang onder de dorpel, deze vangt de auto op wanneer de krik onverwacht losschiet 
  7. Draai de bouten van de band verder los en haal het wiel eraf 
  8. Leg de oude band nu onder de dorpel en plaats de nieuwe band 
  9. Draai de bouten handvast en haal de oude band onder de auto weg 
  10.  Laat de auto met de krik zakken en draai de bouten nu helemaal vast 

Let op: de reserveband is niet altijd een volwaardige band 

Heeft u de lekke autoband vervangen door een reserveband met zo’n mooie kleurige sticker op de velg? Dat noemen we een thuiskomer. Deze is echt alleen bedoeld om er een korte afstand mee te rijden en niet harder dan 80 km per uur. U moet hem zo snel mogelijk vervangen door een volwaardige band, waarmee u weer tienduizenden kilometers kunt rijden. Volg daarvoor thuis of bij een garage nogmaals het stappenplan van hierboven. 

Hulp nodig? Univé Pechhulp helpt 

Als u een lekke band heeft en u kunt hem zelf niet verwisselen, dan kunt u altijd Univé Pechhulp inschakelen. Niet alleen voor het vervangen van uw autoband, maar ook wanneer u bijvoorbeeld een lege accu heeft of per ongeluk de verkeerde brandstof heeft getankt. Het is een fijn gevoel dat er professionals zijn waar u in zulke situaties op terug kunt vallen. 

We hebben meer tips en advies over schade aan uw auto.