Ga naar inhoud

Autobanden oppompen: wanneer en hoe?

De banden van elke auto lopen langzaam leeg. U kunt precies de juiste bandenspanning voor uw auto hebben, maar na verloop van tijd neemt die spanning toch stukje bij beetje af. Bij normaal gebruik van de auto daalt de luchtdruk van de banden elke maand met 0,2 bar. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren hoeveel bandenspanning de auto heeft. Dit voorkomt gevaarlijke situaties als u op weg bent. Is de bandenspanning daadwerkelijk te laag? Dan moet u de autobanden oppompen.

Wanneer moet ik mijn autobanden oppompen?

Het zal geen verrassing zijn dat u de banden van uw auto moet oppompen op het moment dat de luchtdruk van de banden te laag is. Maar hoe weet u nu wanneer dat het geval is? Hoeveel bandenspanning moet uw auto hebben? Verschillende signalen kunnen aangeven dat de luchtdruk van uw autobanden te laag is:

 • Als u naar de band kijkt, ziet u gewoon dat er te weinig lucht in zit omdat de band wat platter is aan de onderkant dan normaal.
 • Het lampje op het dashboard van ‘lage bandenspanning’ brandt.
 • Het voelt zwaarder aan om te sturen.

Het belang van de juiste bandenspanning

Waarom is het nu belangrijk dat uw banden over genoeg lucht bezitten? Met de juiste bandenspanning voor uw auto heeft u in de eerste plaats veel meer grip op de weg. De controle over de auto is een stuk beter en u gaat daardoor veiliger de weg op. Ook is de kans op een kapotte band kleiner en dat scheelt weer een reparatie. Bovendien is het goede nieuws dat u met de juiste bandenspanning minder brandstof verbruikt. En dat betekent voordeel voor uw portemonnee en het milieu! 

Autobanden oppompen: zo gaat u te werk

Gaat u de banden van de auto oppompen, dan is het belangrijk dat u zorgvuldig te  werk gaat. Zorg er in de eerste plaats voor dat u weet wat de normale spanning van de banden zou moeten zijn. 
De juiste bandenspanning voor uw auto is te vinden in het instructieboekje van de auto. Maar u vindt het ook terug op plekken als: 

 • de binnenkant van de deur aan de bestuurderskant
 • in het dashboardkastje
 • onder de zonneklep
 • aan de binnenzijde van de tankdop. 

Zorg ook dat u weet wat de bandenmaat is en houd rekening met extra passagiers of een eventuele zware belading van de auto.

Vervolgstappen juiste bandenspanning auto:

 • Stel de bandenpomp op de juiste spanning in. Heeft u een voetpomp? Check dan tijdens het oppompen zelf de spanning.
 • Draai het dopje van het ventiel los.
 • Sluit de pomp op het ventiel aan. Bij een openbare pomp houdt u het mondstuk net zo lang aangedrukt tot er een piep klinkt. Nu is de band op de juiste spanning.
 • Draai de dop van het ventiel weer op de band.
 • Herhaal dit voor alle vier de banden en pomp ook de reserveband op.

U ziet het: regelmatig de bandendruk van de auto controleren, autobanden balanceren en desgewenst de autobanden oppompen is belangrijk om veilig op weg te kunnen. Gebeurt er toch iets onderweg en krijgt u te maken met bijvoorbeeld een klapband? Maak dan slim gebruik van onze Univé Pechhulp als u daarvoor gekozen heeft bij het afsluiten van uw autoverzekering. 

Wij hebben meer tips en advies over auto-onderhoud.