Ga naar inhoud

Auto uitlenen: hoe zit dat met mijn verzekering?

Een eigen auto hebben biedt een hoop vrijheid. U bent niet gebonden aan het openbaar vervoer en het geeft u de ruimte om onafhankelijk van A naar B te bewegen.  

Niet iedereen met een geldig rijbewijs is echter in het bezit van een eigen auto. Daarom is het handig als iemand uw auto kan lenen voor bijvoorbeeld een vakantie, een verhuizing of een dagje weg. Maar u zult zich bij het uitlenen van uw auto misschien afvragen: mag iemand anders in mijn auto rijden? En wat betekent dit voor mijn verzekering?  

Of wellicht is het andersom: u wil graag de auto van iemand anders lenen. Wij vertellen u waar u op moet letten als het gaat om uw verzekering bij het lenen of uitlenen van een auto.  

Auto uitlenen verzekering 

U mag uw auto zeker af en toe uitlenen aan een familielid, vriend of goede buur. Ook dan is uw autoverzekering gewoon geldig. Wel zijn er een aantal zaken waar u op moet letten:  

  • Degene die uw auto leent moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Wanneer iemand geen geldig rijbewijs heeft, mag hij of zij geen auto besturen.  

  • U moet zelf toestemming hebben gegeven tot het uitlenen van uw auto, bijvoorbeeld met een bruikleenovereenkomst. Wanneer u geen toestemming heeft gegeven voor het gebruiken van uw auto worden de kosten van eventuele schade verhaald op degene die de auto op dat moment zonder toestemming heeft gereden.  

  • Het moet gaan om een incidentele uitleen. Dat houdt in dat degene die de auto leent niet vaker met uw auto reist dan dat u dat zelf doet. Wanneer degene aan wie u uw auto uitleent vaker met uw auto reist dan uzelf is het belangrijk dat de verzekering op diens naam komt te staan.  

  • Let goed op uw type autoverzekering. Bij een WA Verzekering van Univé bent u gedekt voor schade die met uw auto aan anderen wordt toegebracht. Heeft u de WA+ verzekering? Dan is schade aan uw auto ook gedekt bij de aanrijding van dieren of bij diefstal of brand- en ruitschade. Bij een All Risk verzekering bent u zowel verzekerd bij schade aan anderen als schade aan uw eigen auto.  

  • Wordt er schade toegebracht aan uw eigen auto en bent u hiervoor niet verzekerd? Dan draait u helaas zelf op voor de kosten. Dit kan ook nadelige gevolgen hebben voor uw no-claimkorting en de schadevrije jaren die u heeft opgebouwd.  

Schade uitgeleende auto

Heeft u uw auto uitgeleend en heeft deze persoon schade gereden? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Voor motorvoertuigen geldt namelijk alleen een autoverzekering.

De aansprakelijkheidsverzekering (AVP) van de persoon die uw auto heeft geleend, geldt niet. Hier kunt u, of degene die de auto heeft geleend, dus geen aanspraak op maken. Wij adviseren dan ook om uw auto alleen uit te lenen aan iemand die u vertrouwt en hier duidelijke afspraken over te maken, om conflict te voorkomen.

Incidentele uitleen of rechtmatige eigenaar? 

Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld een familielid uw auto vaker gebruikt dan uzelf. In dat geval gaat het niet meer om een incidentele uitleen, maar wordt degene die de auto leent gezien als de regelmatige bestuurder. Het is belangrijk dat u dit aan Univé doorgeeft. Deze persoon moet immers in zo’n geval als regelmatige bestuurder op uw polis worden benoemd. Het kan zelfs zijn dat de gehele polis in deze situatie onder de naam van deze persoon komt te staan.  

Let er hierbij op dat dit invloed kan hebben op de hoogte van uw premie. Deze kan namelijk hoger uitvallen. Zeker wanneer het om een bestuurder onder de 24 jaar gaat, bijvoorbeeld uw zoon of dochter, zal de premie doorgaans hoger uitvallen.  

Schade bij uitlenen auto 

Stel: u leent uw auto in goed vertrouwen uit aan een bekende en er blijkt toch schade te zijn gereden. Dat zorgt natuurlijk voor een vervelende situatie. In dat geval is het verstandig om te checken hoe u verzekerd bent, zodat u kunt kijken of u recht heeft op uitbetaling of niet.  

Bent u verzekerd tegen de schade? Meld de schade dan online via Mijn Univé of onze App. Wilt u direct contact met een medewerker? Bekijk hier alle contactgegevens of kom langs bij een Univé-winkel bij u in de buurt. 

Auto uitlenen en verkeersboetes 

Niet alleen schade aan uw auto kan voor vervelende situaties of conflicten zorgen, ook kan het voorkomen dat de persoon die uw auto leent wordt geflitst of een verkeersboete krijgt voor het maken van een overtreding. Deze boete zal altijd worden verstuurd naar degene op wiens naam het kenteken staat. U bent dan ook verantwoordelijk voor het betalen van deze boete.  

Maak afspraken over het lenen en uitlenen van uw auto 

Wilt u voorkomen dat u in vervelende situaties terecht komt met vrienden of familieleden? Dan is het goed om duidelijke afspraken te maken over het (uit)lenen van uw auto. Wij zetten een aantal tips op een rijtje: 

  • Spreek voorafgaand aan het lenen af wie verantwoordelijk is voor de kosten van eventuele schade, eigen risico en verkeersboetes. Het is natuurlijk wel zo prettig als u deze verantwoordelijkheid bij degene kunt neerleggen die op dat moment uw auto leent.  

  • Leg bestaande schade aan uw auto, zoals krasjes of ruitschade, vast met een camera. Zo voorkomt u onnodige discussies achteraf over wie de schade aan de auto heeft toegebracht.  

  • Leen uw auto alleen uit wanneer u de persoon in kwestie vertrouwt en u bereid bent om het risico van schade of boetes te lopen.  

Heeft u vragen over het uitlenen van uw auto? Of heeft iemand uw auto geleend en heeft u schade? Check dan in de Univé App hoe u bij ons verzekerd bent. Staat uw antwoord hier niet tussen of heeft u toch nog een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.