Ga naar inhoud

Auto invoeren uit Duitsland

Duitsland is een groot land waar heel veel auto’s te vinden zijn. En steeds meer mensen in Nederland laten tegenwoordig een auto invoeren uit Duitsland. Waarom? Het aanbod van auto’s is er groter, ze zijn vaak rijker aangekleed en daarbij zijn de aankoopprijzen ook stukken lager dan in Nederland. 

Er komt natuurlijk nog best wel wat bij kijken als u een auto gaat invoeren vanuit Duitsland. En er zijn ook kosten aan verbonden. Kom daarom goed beslagen ten ijs en maak gebruik van ons stappenplan. 

Stappenplan: auto importeren uit Duitsland 

U moet op een aantal zaken letten als u kiest voor auto import uit Duitsland. Het koopproces is grotendeels vergelijkbaar met wat u doet als u een auto in Nederland koopt. Check dus altijd de technische staat en de onderhoudshistorie van de auto. En ga (online) kijken bij een merkdealer, voor maximale zekerheid over de kilometerstand. In Duitsland hebben ze namelijk geen NAP die de gereden kilometers van een auto registreert. 

Aangezien Duitsland heel erg groot is, is het misschien slimmer om een zoekgebied in te stellen. Het liefst een gebied wat ook dicht bij Nederland ligt. Dat maakt een auto invoeren vanuit Duitsland een stuk eenvoudiger.  

U kunt ervoor kiezen om de import auto in Duitsland zelf op te gaan halen. Maar dan heeft die wel een tijdelijk kenteken nodig. En de auto moet ook minimaal WA verzekerd zijn. Houd er rekening mee dat u in sommige delen van Duitsland een verplicht vignet of milieusticker nodig heeft. 

Een andere optie is om de auto uit Duitsland hierheen te laten vervoeren. Zoals via een verzekerd transport per vrachtwagen of in een autoambulance. U hoeft dan geen WA-verzekering af te sluiten en ook niet zelf te rijden. 

Uw auto invoeren uit Duitsland betekent ook dat deze gekeurd moet worden bij een keuringsstation van de RDW. Zo wordt gekeken of de auto aan alle eisen voldoet op het gebied van milieu en veiligheid. Hier stelt men ook de gegevens vast voor de aangifte BPM. 

U moet zelf aangifte BPM doen als u in Duitsland een auto koopt en laat invoeren. De BPM wordt berekend aan de hand van de CO2-uitstoot. 

U ontvangt pas een Nederlands kenteken voor de auto als u aangifte BPM heeft gedaan en de BPM ook betaald heeft. De kentekencard van de auto komt op uw naam te staan en u monteert vervolgens zelf de kentekenplaten op de auto. Vanaf nu kunt u zonder problemen met uw geïmporteerde auto de weg op. Denkt u nog wel aan het verzekeren van de import-auto

We hebben meer tips bij uw keuze om een auto te (ver)kopen.