Ga naar inhoud

Ik heb schade veroorzaakt aan een andere auto

Heb je schade veroorzaakt aan een andere auto, bijvoorbeeld doordat je iemand hebt aangereden of tegen een geparkeerde auto aan bent gebotst? In deze situatie is het belangrijk dat je kalm blijft om de schade goed af te handelen met de bestuurder van de andere auto. Hoe je dit regelt en welke stappen je moet nemen in deze situatie, lees je op deze pagina. 

Controleer of iemand gewond is 

Als je schade hebt veroorzaakt aan een andere auto terwijl de bestuurder hierin zat, kan die gewond zijn. Ook eventuele passagiers van de bestuurder zijn mogelijk gewond geraakt. Daarom is het belangrijk om eerst uit de auto te stappen en te controleren of iemand gewond is geraakt. Is dat het geval? Bel dan 112. Verleen eerste hulp aan de gewonde(n) en blijf wachten tot de hulpdiensten er zijn. 

Zet de auto’s veilig neer 

Als je tegen een andere auto aan bent gereden, kan het zijn dat de auto’s niet op een veilige plek staan. Ze kunnen bijvoorbeeld op een manier stilstaan die het verkeer blokkeert. Dit is gevaarlijk en kan zorgen voor ongelukken en meer schade. Parkeer de auto’s daarom op een veilige plek, bijvoorbeeld langs de weg of op een parkeerplaats in de buurt. 

Een schadeformulier invullen 

Wanneer de auto’s veilig staan, kun je met de andere bestuurder een schadeformulier invullen. Op dit formulier noteer je informatie die belangrijk is voor je verzekeraar. De locatie waar de schade is ontstaan bijvoorbeeld, de gegevens van de andere bestuurder en gegevens van je eigen auto. Bij Univé vind je digitaal een Europees schadeformulier. Je kunt dit formulier ook downloaden en printen. Zo kun je altijd een kopie in jouw auto bewaren.  

De schade melden bij je verzekeraar 

Na het invullen van het schadeformulier kun je de schade melden bij jouw verzekeraar. In Nederland is elke auto verplicht WA verzekerd: je bent dus standaard verzekerd tegen schade aan anderen. Je hoeft de schade aan de andere auto dus niet uit eigen zak te vergoeden. 

Is de auto die je hebt beschadigd niet van een Nederlandse, maar van een buitenlandse bestuurder? Dan kan de schadeafhandeling iets anders in zijn werk gaan. Lees meer over hoe het werkt bij een ongeval met een buitenlandse bestuurder

Verzeker je auto bij Univé 

Wil je goed verzekerd zijn tegen schade aan een ander? Kies dan voor een autoverzekering bij Univé. Met al onze autoverzekeringen, van WA tot All Risk, ben je goed verzekerd tegen schade aan anderen en hun voertuigen. Met een WA+ verzekering ben je ook verzekerd tegen sommige schades aan je eigen auto, bijvoorbeeld door brand of diefstal. Als je uitgebreid verzekerd wilt zijn tegen verschillende schades aan je eigen auto, kun je het beste kiezen voor een All Risk-verzekering. 

Bereken je premie