Verschil ziekenfonds en zorgverzekering
Tot 2006 kon je in Nederland lid worden van een ziekenfonds. Voorwaarde was wel dat je een relatief laag inkomen had. Het ziekenfonds is verdwenen door de invoering van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het alternatief is de zorgverzekering zoals we die vandaag de dag kennen.
Doel van ziekenfonds
Het ziekenfonds bestond ooit om mensen met een relatief laag inkomen te verzekeren voor zorgkosten. Zij verdienden namelijk te weinig om (onverwachte) zorgkosten zelf te betalen of om een particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten. Deelname aan het ziektefonds kostte een maandelijkse premie, die deels door de werkgever van leden werd betaald.
Ziekenfonds werking
Een ziekenfonds werkte zoals de natura basisverzekering van tegenwoordig. De zorgnota's bij gecontracteerde zorgverleners werden namelijk direct door het fonds voldaan. Het beleid van deze ziekenfondsen werd door de overheid bepaald, zoals de overheid dat ook voor de huidige basisverzekering doen. Ook had je net als nu met de zorgpas een ziekenfondskaart om aan te tonen dat je voor zorg verzekerd was.
Een belangrijk verschil tussen ziekenfondsen en de huidige zorgverzekering, is dat je was aangesloten bij een ziekenfonds in je postcodegebied. Je kon dus niet kiezen tussen zorgverzekeraars door het hele land. Ook kon je niet terecht bij zorgverleners waar jouw ziekenfonds geen contract mee had. Met de zorgverzekering van nu kan dat wel, al krijg je dan niet altijd alles vergoed.
Verdwijnen van ziekenfonds
Hoewel het ziekenfonds voor veel mensen een uitkomst was, bleek het in de praktijk naast de particuliere ziektekostenverzekering niet goed meer te werken. De vergoeding die zorgverleners en ziekenhuizen kregen vanuit het ziekenfonds was namelijk lager dan van de particuliere zorgverzekering. Daardoor werden particulier verzekerden soms sneller geholpen.
Basisverzekering en aanvullende verzekering
In 2006 zijn ziekenfondsen en de particuliere zorgverzekeringen afgeschaft. Daarvoor in de plaats kwamen de verplichte basisverzekering, aanvullende verzekering en tandartsverzekering. De overheid stelt voor elk jaar de inhoud van het basispakket vast. Daarin zit de zorg die je vanuit de basisverzekering vergoed krijgt. Omdat die verplicht is, krijgen dus alle Nederlanders precies dezelfde zorg uit het basispakket vergoed.
Omdat de overheid de inhoud van de basisverzekering jaarlijks wijzigt, is die niet meer hetzelfde als het ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekering van toen. Die waren een stuk uitgebreider. Bijvoorbeeld op het gebied van fysiotherapie en mondzorg. Daarom kun je tegenwoordig een aanvullende verzekering afsluiten, waarmee je zorg buiten het basispakket vergoed krijgt. Je bepaalt dan zelf voor welke extra zorg je je wilt verzekeren.
Zorgverzekering voor lage inkomens
De basisverzekering heeft het ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekering vervangen. Deze is voor mensen met zowel een hoog als een laag inkomen. Toch is er ook een alternatief als de premie van reguliere basisverzekeringen te hoog is: het Gemeentepakket. De gemeente betaalt dan een deel van de premie en de vergoedingen zijn vaak wat uitgebreider dan het basispakket.