Ga naar inhoud

Ziektekostenverzekering afsluiten

Een ziektekostenverzekering vergelijken doe je door de basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen op een rijtje te zetten. Bij Univé heb je de keuze uit:

Bereken je premie

Basis ziektekostenverzekering

Je kunt bij Univé verschillende ziektekostenverzekeringen kiezen. De basisverzekering is wettelijk verplicht en altijd onderdeel van je ziektekostenverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor de belangrijkste zorg, zoals een bezoek aan de huisarts of spoedeisende hulp in het ziekenhuis. De overheid bepaalt welke zorgkosten precies vergoed worden met de basisverzekering. 

Inhoud van verzekering ziektekosten

Onder de ziektekosten verstaan we medische zorg, hulpmiddelen en andere voorzieningen die te maken hebben met de zorg. De overheid stelt elk jaar vast wat de inhoud van het basispakket wordt voor het nieuwe jaar. Het gaat om de meest noodzakelijke en voorkomende zorgkosten.

Consulten en behandelingen bij de huisarts krijg je altijd vergoed. Meestal hoef je ook geen eigen risico te betalen. Daar is wel sprake van bij bijvoorbeeld aanvullend (bloed)onderzoek. In Nederland heb je vrije artsenkeuze dus je mag zelf kiezen.

Geregistreerde medicijnen krijg je volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt alleen eigen risico voor de dienstverlening van de apotheek. Ook voor medicijnen die niet onder de voorkeursgeneesmiddelen vallen betaal je eigen risico. Soms betaal je een eigen bijdrage voor medicijnen. Per jaar is dat maximaal € 250 en op www.medicijnenkosten.nl zie je wanneer dat geldt.

Er is een aparte vergoeding voor:

Spoedeisende hulp in het ziekenhuis krijg je altijd volledig vergoed. Andere behandelingen in het ziekenhuis worden ook vergoed door de ziektekostenverzekering, maar alleen bij ziekenhuizen waar Univé afspraken mee heeft. Anders kan het zijn dat je een deel van de zorgkosten zelf betaalt. 

Kinderen tot 18 jaar krijgen de meeste behandelingen bij de tandarts vergoed uit de basisverzekering. Volwassenen krijgen juist geen vergoeding meer vanuit de ziektekostenverzekering, tenzij er sprake is van bepaalde bijzondere situaties waarbij tandartszorg noodzakelijk is.

Volwassenen krijgen psychologische zorg bij een GGZ-zorgverlener waar wij afspraken mee hebben volledig vergoed. Hebben we geen afspraken gemaakt? Dan betaal je mogelijk een deel zelf.

Afspraken bij de verloskundige worden vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Ook de bevalling thuis wordt vergoed. Beval je in het ziekenhuis zonder medische noodzaak? Dan betaal je een eigen bijdrage.

Aanvullende ziektekostenverzekering vergelijken

Wil je ook zorgkosten verzekeren die niet onder de basisverzekering vallen? Dan kun je een aanvullende ziektekostenverzekering vergelijken en afsluiten. Verwacht je bijvoorbeeld een paar keer per jaar naar de fysiotherapeut te gaan? Of wil je tandartskosten verzekeren? De verschillende opties voor je ziektekostenverzekering vergelijken doe je met de ZorgCheck van Univé! 

Doe de ZorgCheck

Ziektekostenverzekering kinderen

Ook voor kinderen tot 18 jaar is een verzekering voor ziektekosten verplicht, maar als volwassene kun je je kind gratis meeverzekeren. Die krijgt dan automatisch dezelfde (aanvullende) ziektekostenverzekering. Het verschil is alleen dat kinderen sommige zorgkosten wél vergoed krijgen uit de basisverzekering, terwijl volwassenen geen recht hebben op die vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor behandelingen bij de tandarts en fysiotherapeut. 

Verplicht eigen risico

Voor de meeste zorg die wordt vergoed uit de basisverzekering geldt voor volwassenen het verplicht eigen risico. Dat betekent dat je zorgkosten tot een bepaald bedrag zelf moet betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het verplicht eigen risico. 

Je kunt het eigen risico vrijwillig verhogen met € 500. Je krijgt dan korting op de premie van je ziektekostenverzekering maar als je zorgkosten hoger zijn dan het verplichte eigen risico betaal je wel maximaal € 500 vrijwillig eigen risico extra.

Veelgestelde vragen over de ziektekostenverzekering