Mantelzorg

Ruim 4 miljoen Nederlanders zorgen een lange tijd voor hun zieke familieleden of vrienden. Zorgt u ook onbetaald en langdurig voor uw zieke partner of voor een gehandicapt kind? Of geeft u zorg aan uw vader of moeder?  Dan bent u een mantelzorger.

Soms bent u er 24 uur per dag mee bezig, en soms duurt de zorg jaren. Een veel voorkomende valkuil is dat u als mantelzorger overbelast raakt. Neem daarom tijdig maatregelen om dit te voorkomen. De belangrijkste tip: zorg ook goed voor uzelf! Want het is belangrijk dat ú de regie behoudt. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Univé is er voor u.

Vergoedingen voor mantelzorgers

Unive helpt mantelzorgers met verschillende vergoedingen. Lees meer over deze vergoedingen

Cursussen

We vergoeden vanuit de aanvullende verzekering verschillende cursussen die u als mantelzorger kunnen helpen. De cursus DementineOnline, over zorgen voor iemand met dementie, wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Mantelzorgmakelaar

De mantelzorgmakelaar kan u helpen bij het regelen van zorg en financiën, u helpen om de juiste organisaties te vinden en adviseren om te voorkomen dat u overbelast raakt. 

Vervangende mantelzorg

Om ervoor te zorgen dat u zelf ook genoeg rust kunt nemen, of bijvoorbeeld op vakantie kunt gaan, is er vervangende mantelzorg. Vanuit onze aanvullende zorgverzekeringen krijgt u vergoeding voor een bepaald aantal dagen. De zorg voor uw familielid of vriend wordt dan tijdelijk overgenomen door een zorgprofessional. 

Gratis webinars voor mantelzorgers

Onder de toelichting over de webinars kunt u zich aanmelden voor één of beide webinars.

7 december (19.30 - 20.30) : 'Beter en krachtiger mantelzorgen' 

Deze webinar draait om het helpen van u als mantelzorger. Met tips, methodes en adviezen over onderwerpen die elke mantelzorger treffen. De sprekers zijn klinisch psycholoog Simone das Dores en Elke de Quay, moeder van een meervoudig gehandicapte dochter. Aan het eind van de webinar weet u:

 • Hoe u de zorg beter afstemt met anderen 
 • Hoe u ruimte maakt voor uzelf
 • Hoe u ruimte maakt voor ieders proces
 • Hoe u patronen doorbreekt met als doel waardevollere zorg te geven
 • Hoe u met ongemakkelijke situaties kunt omgaan

9 december (19.30 - 20.30) : 'Lichter en leuker mantelzorgen' 

Filosoof Lammert Kamphuis neemt u mee uit de routine. Ondersteund door wijze lessen uit de filosofie, daagt hij u uit om anders te kijken naar mantelzorg, het dagelijks ritme en moeilijke situaties. U komt met nieuwe inspiratie en lichtheid terug in de realiteit. Aan het eind van de webinar weet u hoe u:

 • Meer energie overhoudt door het omkeren van negatieve gedachten
 • Door een andere bril naar naar uw situatie kijkt
 • Meer voldoening uit momenten haalt
 • De rol van uw leven kunt ontdekken
 • Naar uw gevoel kunt luisteren en handelen

Meld u aan voor onze webinars

Als eerste op de hoogte van nieuwe services, workshops en informatie voor mantelzorgers? Schrijf u in en ontvang al onze extra's per e-mail.

Hulp in en om het huis voor mantelzorgers

Kunt u wel wat professionele hulp in huis of tuin gebruiken? Of wilt u een mantelzorger verrassen met een cadeaubon voor hulp? Regel hier een professionele en betrouwbare tuinhulp, klushulp of huishoudelijke hulp. Tot en met 31 december 2021 kunt u voor deze speciale prijs een voucher kopen. De vouchers zijn een jaar geldig.

Huishoudelijke hulp

€ 25 per 2 uur

 • Stofzuigen, stoffen en dweilen
 • Ramen lappen
 • En meer huishoudelijke taken

Tuinhulp

€ 30 per 2 uur

 • Onkruid wieden en schoffelen
 • Gras maaien
 • Heg snoeien

Klushulp

€ 30 per 2 uur

 • Vervangen of ophangen van een lamp
 • Hulp bij verhuizing
 • Kleine reparaties

Contact met anderen via Nietvoormezelfalleen.nl

‘Niet voor mezelf alleen’ is een maatschappelijk initiatief voor mensen die zich actief inzetten voor anderen. Het gaat om mensen die een naaste helpen of verzorgen en die met elkaar activiteiten in hun buurt of hun woonplaats organiseren. Via ‘Niet voor mezelf alleen’ leert u hoe u dit op vrijwillige basis samen voor elkaar krijgt zonder bijvoorbeeld veel kosten te maken. Ook krijgt u de beschikking over een eigen, gebruiksvriendelijke website. Zo kan iedereen kennismaken met uw activiteiten en zich bij u aansluiten. ‘Niet voor mezelf alleen’ is een non-profit initiatief. Deelnemers hebben geen verplichtingen en hoeven geen vergoeding te betalen.

Univé vergoedt cursus DementieOnline

Zorgt u voor een naaste met dementie? Dan is er speciaal voor u www.dementieonline.nl. Op deze website willen we u ondersteunen, zodat u de zorg langer en op een zo goed mogelijke manier kunt volhouden. Hierdoor kan ook de patiënt met dementie langer thuis wonen. Voor de cursus van DementieOnline kunt u een vergoeding krijgen vanuit de basisverzekering van Univé.

Blogs over zorgen voor elkaar

bloemist
Blog Zorg
Shiela werkte als bloemist, maar werkt nu bij de GGD: "Had meteen het gevoel dat ik iets moest doen"

Normaal gesproken is Shiela Luchies actief als bloemist, met name voor bedrijven. Ze maakt cadeauboeketten, bloemstukken voor op de balie of kleedt een kantoor aan in kerstsferen. Toen vanwege de coronacrisis in maart 2020 veel kantoren hun deuren sloten, kwam haar werk grotendeels stil te liggen.

Mantelzorg
Blog Zorg
Als mantelzorger sta je niet alleen

Bij Univé ondersteunen we mantelzorgers vanuit de zorgverzekering

Mantelzorger en aansprakelijkheid. Hoe zit dat?
Blog Zorg
Mantelzorger en aansprakelijkheid. Hoe zit dat?

Voor mantelzorgers is de aansprakelijkheid anders geregeld dan voor vrijwilligers. Dat is goed om te weten.