Ga naar inhoud
oudere vrouw krijg arm om schouder van jongere vrouw
oudere vrouw krijg arm om schouder van jongere vrouw

Mantelzorg

Ruim 5 miljoen Nederlanders zorgen een lange tijd voor hun zieke familieleden of vrienden. Zorgt u ook onbetaald en langdurig voor uw zieke partner of voor een gehandicapt kind? Of geeft u zorg aan uw vader of moeder? Dan bent u een mantelzorger.

Soms bent u er 24 uur per dag mee bezig, en soms duurt de zorg jaren. Een veelvoorkomende valkuil is dat u als mantelzorger overbelast raakt. Neem daarom tijdig maatregelen om dit te voorkomen. De belangrijkste tip: zorg ook goed voor uzelf! Want het is belangrijk dat ú de regie behoudt. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Univé is er voor u.

Vergoedingen voor mantelzorgers

Univé helpt mantelzorgers met verschillende vergoedingen. Lees meer over deze vergoedingen.

Tips voor mantelzorgers

Als mantelzorger is het belangrijk om ook goed voor uzelf te zorgen. Bijvoorbeeld als uw naaste dementie heeft. Bekijk onze tips om overbelasting te voorkomen, en leer waar u terechtkunt voor hulp bij zorgvragen.

Hulp en tips voor mantelzorgers

Zorg voor een ander regelen

Soms is het handig om als mantelzorger de zorgverzekeringszaken voor een ander te kunnen regelen. Daarvoor heeft u toestemming nodig van die persoon. Dat kan via een machtigingsformulier naastenverstrekking.

Machtigingsformulier naastenverstrekking

Hulp voor mantelzorgers

Samen je naasten helpen

Leer gratis om samen met buurtgenoten activiteiten in de omgeving te organiseren via 'Niet voor mezelf alleen'. U krijgt onder andere een eigen, gebruiksvriendelijke website. Dat maakt uw initiatief beter zichtbaar en makkelijker vindbaar.

Nietvoormezelfalleen.nl

Thuis in Blijvende Zorg

Met vragen over langdurige zorg kunt u gratis terecht bij Kennisloket. Ook als u geen verzekering heeft bij Univé. Onze adviseurs geven inzicht in de mogelijkheden voor zorg. En kunnen u helpen met het invullen van formulieren.

Kennisloket

Samen beter thuis

Op de website van Samen Beter Thuis vindt u informatie en tips over mantelzorg. Bijvoorbeeld instructievideo's over verzorgen en verplaatsen. En advies over onderwerpen zoals voeding, hulpmiddelen en woningaanpassing.

Samenbeterthuis.nl

Praten over later

In gesprek gaan met familie over later kan ingewikkeld of spannend zijn. Het Familiegesprek helpt. Dit boekje met tips en stellingen geeft handvatten om onderwerpen zoals de juiste zorg,

Lees meer 

Blogs over mantelzorg

Veelgestelde vragen over mantelzorg