Ga naar inhoud

Mantelzorg bij dementie

Merkt u gedragsverandering bij uw naaste? Kan het dementie zijn? U wilt uw naaste zo goed mogelijk ondersteunen en maakt u misschien zorgen. Dementie is lastig te herkennen. De verschijnselen bij deze ziekte verschillen per persoon en zijn afhankelijk van de soort dementie. Op deze pagina vindt u meer informatie hierover en geven we tips. 

Fases waar u mogelijk doorheen gaat

Dementie is lastig te herkennen. De beginfase van dementie is daardoor vaak een onzekere periode. U kunt dementie herkennen aan een aantal signalen: veranderend gedrag, vergeetachtigheid en moeite met het gebruik van apparaten. Merkt u deze signalen op bij uw partner? Dan kunt u het volgende doen: 

  • Op moetiknaardedokter.nl vindt u handige informatie over vergeetachtigheid en dementie
  • Maak een afspraak bij de huisarts. Blijft u zich zorgen maken over uw naaste dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

  • Lees u in over dementie, betrouwbare achtergrondinformatie vindt u op de informatiepagina op dementie.nl.

Het moment dat dementie wordt vastgesteld is vaak pittig, maar het geeft u ook houvast om de juiste zorg te regelen. Waar begint u en wat kunt of wilt u zelf doen? Lees het hier.

Als mantelzorger kan er veel op u af komen. U regelt van alles. Daarnaast verandert de omgang met uw naaste. Dat vraagt soms veel energie. Daarom kan het fijn zijn om informatie en tips te krijgen of ervaringen te delen.  

  • Er zijn speciale lotgenotengroepen waardoor u in contact komt met andere mantelzorgers. Het kan veel steun geven om ervaringen uit te wisselen en gevoelens te delen.  

  • Kenmerkend voor dementie is het veranderende gedrag. Hoe kan je daar het beste mee omgaan? In de gratis cursus: Omgaan met veranderend gedrag, geven een psycholoog en hoogleraar tips en adviezen. 

  • Bezoek een Alzheimer café bij u in de buurt. Tijdens informele bijeenkomsten krijgt u tips en informatie over dementie en kunt u ervaringen uitwisselen. 

Er komt een moment dat uw naaste 24 uur per dag zorg nodig heeft. Wanneer dat gebeurt, heeft u twee opties om de zorg te regelen. Uw partner kan thuisblijven, of ontvangt zorg in een verpleeghuis. U kiest zelf wat in uw situatie het beste past. U kunt dit zelf regelen, maar het kan ook prettig zijn om (gratis) hulp in te schakelen. 

  • Kennisloket, thuis in blijvende zorg: wilt u hulp bij het regelen van de zorg voor uw naaste? Dan kunt u het Kennisloket inschakelen. We helpen u de zorg te vinden die past bij uw situatie, wensen en behoeften. Zo heeft u altijd iemand die meedenkt. En staat u er, als mantelzorger, niet alleen voor.  

In de laatste levensfase moet vaak veel geregeld worden. U en uw naaste kunnen dan alle hulp en zorg gebruiken. Wij helpen u graag bij het regelen van de juiste zorg die bij uw situatie past. En dat proberen we zo gemakkelijk mogelijk te maken. Kijk voor meer informatie in de vergoedingzoeker onder de vergoeding mantelzorg. Ook kunt u gratis de praktische paliatieve box aanvragen

Mantelzorg vergoeding

Mantelzorg kan pittig zijn. Daarom kan het fijn zijn als u hulp krijgt. Bekijk van welke vergoedingen voor mantelzorg u gebruik kunt maken.

Bekijk vergoedingen 

Kennisloket, thuis in blijvende zorg 

Merkt u dat uw naaste steeds hulpbehoevender wordt? Of meer zorg kan gebruiken? Het Kennisloket is thuis in blijvende zorg en helpt u hier graag bij. 

Meer informatie