Ga naar inhoud

Overbelasting voorkomen met mantelzorgtips

Zorgt u voor iemand die langdurig ziek is, hulpbehoevend is of geeft u zorg aan iemand met een beperking? Dan bent u mantelzorger. Zorgen voor een ander kan mooi, maar soms ook moeilijk zijn. Lees onze tips om te voorkomen dat het u te veel wordt. En bekijk waar u terechtkunt met zorgvragen.

Univé heeft samen met zorgverzekeraar VGZ en Stichting IZZ mantelzorgavonden georganiseerd. Professionele ervaringsdeskundigen deelden hun tips en adviezen. En aanwezigen deelden ervaringen wat met name (h)erkenning zorgde. Bekijk de hoogtepunten van de mantelzorgavond in Eindhoven in onderstaande video.

Tips om overbelasting door mantelzorg te voorkomen

Vergeetachtigheid, piekeren, concentratie- en slaapproblemen: deze signalen wijzen erop dat u als mantelzorger overbelast bent. Het zorgt ervoor dat u uit balans raakt en minder goed voor uzelf gaat zorgen. Belangrijk is dat u de draagkracht vergroot en dat u de draaglast verlaagt. Hoe? Met onderstaande tips krijgt u de controle terug.

Vergroot de draagkracht met deze tips

Het klinkt als een open deur, maar het werkt echt. Zorg dat u goed blijft eten en drinken, neem voldoende ontspanning en praat over uw situatie met uw omgeving. Daarnaast helpen onderstaande tips om de draagkracht te vergroten:

  • vergroot uw kennis over bijvoorbeeld (omgaan met) de ziekte van uw naaste
  • volg een training om uw eigen vaardigheden te vergroten
  • laat uw schuldgevoel los
  • vergroot uw veerkracht
  • ga in gesprek met lotgenoten: organisaties voor mantelzorgondersteuning organiseren vaak bijeenkomsten

Verminder de draaglast met deze tips

Delen is met name belangrijk als u mantelzorger bent. Blijf niet zelf met uw gevoelens lopen, maar schakel anderen in waar kan. Ook kan het helpen dat om uw naaste te stimuleren om zoveel mogelijk zelf te doen. En om zelf grenzen aan te geven en prioriteiten te stellen. Daarnaast helpen onderstaande tips om de draaglast te verminderen:

  • eis minder van uzelf
  • neem zorgverlof op
  • maak afspraken met uw leidinggevende over het combineren van werk en mantelzorg

Waar kunt u terecht met vragen over mantelzorg?

Wilt u weten hoe u hulp inschakelt die past bij uw situatie? Wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot ouderenzorg? En hoe u grip krijgt op alle regels en formulieren? Hieronder treft u organisaties aan die u hierbij kunnen helpen.

Het Kennisloket, Thuis in Blijvende Zorg

Het Kennisloket geeft antwoord op al uw vragen over ouderenzorg. We helpen u de zorg te vinden die past bij uw situatie, wensen en behoeften. Zo heeft u altijd iemand die meedenkt. En staat u er, bijvoorbeeld als mantelzorger, niet alleen voor. Bij het Kennisloket kunt u ook terecht zonder dat er direct zorg nodig is. Gewoon voor informatie. Zodat u goed voorbereid bent op de toekomst.

Op unive.nl/kennisloket vindt u meer informatie.

U kunt onze adviseurs bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer 088 131 16 57. De hulp van het Kennisloket is gratis. Ook als u niet bij Univé verzekerd bent.

Hulp aan Huis

Verleent u mantelzorg en kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? Bijvoorbeeld in het huishouden of de tuin? Dan kan de handige gratis bemiddelingsservice Hulp aan Huis u helpen. Hiermee heeft u toegang tot een uitgebreid netwerk van betrouwbare gescreende dienstverleners door heel Nederland.

Plaats online uw aanvraag of neem telefonisch contact op met 0592 - 349 449

Mantelzorg.nl

Mantelzorg.nl is het landelijke platform waar alles over mantelzorg bij elkaar komt. Zo treft u hier ervaringsverhalen van mantelzorgers, documentaires en podcasts aan. Maar ook tips over geldzaken en wetgeving. En hoe u de zorg tijdelijk met een gerust hart kunt overdragen aan iemand anders. Of hoe u kunt organiseren dat de persoon voor wie u zorgt, tijdelijk in een zorghotel kan logeren. De vereniging Mantelzorg.nl helpt u helpen.

Voor al uw vragen over mantelzorg kunt u de mantelzorglijn bellen: 030 760 60 55. Op werkdagen is de lijn beschikbaar van 9.00 – 17.00 uur.