Ga naar inhoud

Persoonsgebonden budget verpleging en verzorging

Een persoonsgebonden budget (pgb) verpleging en verzorging vanuit de zorgverzekeringswet is een budget waarmee u zelf zorg voor verpleging en verzorging inkoopt en regelt.

Kiest u er bewust voor geen gebruik te maken van zorgverleners die door ons zijn gecontracteerd? Dan kunt u voor langdurige zorg thuis een pgb aanvragen. U bepaalt zelf door welke zorgverlener(s) u de verpleging en verzorging laat uitvoeren. Dit kan een professionele zorgverlener zijn (formele zorgverlener) of een informele zorgverlener, zoals een familielid of bekende.

Voor wie is een pgb verpleging en verzorging (pgb vv)?

U komt in aanmerking voor een pgb verpleging en verzorging als u: 

  • Langdurig (langer dan één jaar) op verpleging of verzorging bent aangewezen.
  • Behoort tot de doelgroep voor intensieve kindzorg.
  • Aangewezen bent op palliatief terminale zorg (zorg voor mensen waarbij de behandelend (huis)arts heeft vastgesteld dat de levensverwachting minder dan 3 maanden is).

Alle informatie over het pgb vanuit de zorgverzekeringswet leest u ook in het reglement pgb verpleging en verzorging.

Hulp en advies bij uw PGB

Per Saldo is een landelijke vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). Zij geven u advies, ondersteuning en komen op voor uw belangen. Kijk voor meer informatie op www.pgb.nl.

Komt u niet in aanmerking voor een pgb?

Heeft u een indicatie voor verpleging en verzorging, maar komt u niet in aanmerking voor een persoonsgebonden budget? Dan kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van een door ons gecontracteerde zorgverlener voor verpleging en verzorging. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering

Veelgestelde vragen over het Persoonsgebonden Budget (PGB)