Ga naar inhoud

Personenautoverzekering

Youngtimer regeling voor zzp'ers

Sinds 2016 is er de youngtimer regeling voor zzp'ers. Met deze regeling profiteren ondernemers met een youngtimer van een lage bijtelling. Je betaalt namelijk 35% bijtelling over de dagwaarde, in plaats van de cataloguswaarde. Dit kan honderden tot duizenden euro's per jaar schelen. Dat maakt zakelijk rijden dus een stuk betaalbaarder. Meer weten? Hieronder lees je alles over de youngtimer regeling. 

Wat is een yougtimer?

Een youngtimer is een auto die ouder is dan 15 jaar, maar jonger dan 25 jaar. Na 25 jaar noemen verzekeraars de auto ook wel een oldtimer. Officieel is de auto pas een oldtimer als het ouder is dan 40 jaar. Een youngtimer is perfect voor ondernemers die van klassieke auto's houden, maar wel de moderne snufjes willen. Denk aan: elektrische ramen, automatische airco-installatie etc.

Waarom krijgen ondernemers met youngtimers ficaal voordeel?

Wie met zijn auto van de zaak meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet bijtelling betalen. Normaal gesproken is dit 22% van de nieuwwaarde van de auto. Voor youngtimers heeft de Belastingdienst een gunstigere regeling bedacht. Dit doen ze omdat je in een oudere auto rijdt. Het is dan niet helemaal eerlijk om bijtelling te betalen over de cataloguswaarde. Je profiteert namelijk niet van de voordelen zoals bij een nieuwe auto.

Reken je voordeel uit

Om te zien wat het je per jaar kan opleveren, maken we een rekensommetje (op basis van de basistarieven van de inkomstenbelasting in 2024):

Youngtimer: Volvo V70 uit 2008 (16 jaar oud)
Dagwaarde: € 4,299
Bruto bijtelling 35%: € 1.504 per jaar
Netto bijtelling 36,93% van € 1.504: € 555,42 per jaar
Kosten per maand: € 46,50

Nieuwe Volvo V90 uit 2024
Cataloguswaarde: € 71.195
Bruto bijtelling 22%: € 15,662 per jaar
Netto bijtelling 36,93% van € 15.662: € 5.783,97 per jaar
Kosten per maand: € 481, 99

In dit geval scheelt het je zo'n € 5.228,55 per jaar netto aan bijtelling. Dat is een groot verschil! 

Voor- en nadelen van youngtimers

Een youngtimer is dus voor een ondernemer financieel heel aantrekkelijk. maar er zijn alleen ook nadelen. Wij zetten alle voor- en nadelen voor je op een rij:

VoordelenNadelen
Lage bijtellingsregeling.De auto is minder betrouwbaar dan een nieuwe auto.
Voor niet al te veel geld in een wat oudere, maar wel 'luxe' auto rijden.Je bent meer geld kwijt aan onderhoud en reparaties.
Je hebt nog steeds alle fiscale voordelen van een zakelijke auto, zoals btw-aftrek.Oude auto's zijn over het algemeen niet zo zuinig. Sommige youngtimers mogen bijvoorbeeld ook bepaalde milieuzones niet in.
De bijtelling wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Dit gebeurt op basis van de nieuwe dagwaarde. De bijtelling kan hierdoor nog lager uitvallen.Oudere auto's missen vaak moderne veiligheidsopties, zoals dodehoek-detectie of automatische noodremsystemen.

Youngtimer aanschaffen? Houd hier rekening mee

Wil je een youngtimer kopen voor de zaak? Kijk dan goed naar de onderhoudshistorie. Zo weet je of de auto vaker hetzelfde probleem heeft gehad en of het goed onderhouden is. Zoek een partij uit die betrouwbaar is en de auto in goede staat verkoopt.

Extra tip: laat een aankoopkeuring doen voordat je de youngtimer koopt. Er wordt dan door een expert gekeken naar de technische staat van de auto. Zo weet je welk onderhoud je kunt verwachten op korte en lange termijn.

Youngtimer bij Univé verzekeren

Heb je een youngtimer gekocht voor de zaak en wil je deze goed verzekeren? Bij ons kan dat met de zakelijke personenautoverzekering. Keuze uit WA, WA+ en All Risk.

Bereken je premie

Of sluit direct af