Ga naar inhoud

Veelgestelde vragen over de zakelijke autoverzekering

U ontvangt elk jaar een pakketnota. Op dit overzicht vermelden wij het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd en hoeveel korting u krijgt.

Als u nog geen schadevrije jaren heeft opgebouwd, zijn er een aantal mogelijkheden om toch no-claimkorting te krijgen.

  1. U krijgt direct al een no-claimkorting van 50% (instapkorting).
  2. Is de aangevraagde zakelijke autoverzekering uw eerste zakelijke autoverzekering en heeft u privé al wel schadevrije jaren opgebouwd? Dan nemen wij die jaren volledig over als u van beide voertuigen de geregelde bestuurder bent.
  3. Heeft u al zakelijke verzekeringen bij Univé afgesloten, dan kunt u een hogere instapkorting krijgen.

Ja, dat valt standaard onder de dekking. Het maakt daarbij niet uit of de aanrijding op uw eigen bedrijfsterrein of op de openbare weg plaatsvindt.

Nee. Schadevrije jaren die u privé opbouwt, gelden niet voor uw zakelijke auto. Schadevrije jaren bouwt u namelijk op voor één auto. U kunt ze dus niet voor twee auto’s tegelijk gebruiken.

Met een zakelijke autoverzekering kunt u een personenauto die u gebruikt voor uw eigen bedrijf verzekeren. Belangrijk is dat de zakelijke auto gekocht is op naam van uw zaak. 

Ja. De zakelijke autoverzekering geldt ook als u de auto privé gebruikt. De auto moet wel via de zakelijke autoverzekering verzekerd zijn op naam van het bedrijf.

Gebruikt u uw auto voor uw eigen bedrijf? Dan is het belangrijk om uw auto zakelijk te verzekeren. Ook als u de auto vaker privé dan zakelijk gebruikt, heeft u een zakelijke autoverzekering nodig. Een particuliere autoverzekering biedt namelijk niet altijd dekking voor zakelijke ritten.

Ja, dat kan direct aan het einde van uw leasecontract. Wij hebben dan wel de originele verklaring van de leasemaatschappij nodig met uw schadevrije jaren erop.

Een zakelijke autoverzekering is meestal duurder dan een particuliere autoverzekering. Zakelijk worden er namelijk vaak meer kilometers gereden. Vaak zijn er ook wisselende bestuurders. De zakelijke autoverzekering houdt hier rekening mee, zodat daar geen discussie over kan ontstaan. De meeste ondernemers kunnen btw verrekenen. De auto kunt u dan exclusief btw verzekeren. U betaalt dan een lagere premie, omdat de schade ook exclusief btw wordt uitbetaald. U kunt net als bij een particuliere autoverzekering kiezen voor verschillende aanvullende verzekeringen.

Wat een autoverzekering kost, is per persoon verschillend. De prijs wordt namelijk bepaald door een aantal factoren zoals de gekozen basisdekking (WA, WA+ of All Risk), aanvullende autoverzekeringen, de waarde van uw zakelijke auto, uw opgebouwde schadevrije jaren en de vestigingsplaats van uw bedrijf.

Met een zakelijke WA-autoverzekering bent u verzekerd voor schade die u met de zakelijke auto bij anderen veroorzaakt. Als autobezitter in Nederland bent u wettelijk verplicht om minimaal een WA verzekering voor uw zakelijke auto af te sluiten, voordat u de weg opgaat.

Welke zakelijke autoverzekering het beste bij u past, is afhankelijk van uw specifieke situatie. Bijvoorbeeld hoe nieuw uw zakelijke auto nog is en hoeveel risico u zelf wilt dragen.  

Als uw zakelijke auto zes jaar of jonger is adviseren wij om een zakelijke All Risk-autoverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt namelijk naast schade aan anderen ook bijna elke schade aan uw eigen zakelijke auto. De zakelijke All Risk-autoverzekering is ook ideaal als u een dure zakelijke auto wilt verzekeren.

Met een zakelijke WA-autoverzekering bent u alleen verzekerd tegen de schade die u toebrengt aan anderen. Bij de zakelijke WA+ autoverzekering bent u ook verzekerd voor schade door diefstal, brand, ruitschade en loslopende dieren. 

WA+ (ook wel Beperkt Casco genoemd) vergoedt naast schade aan anderen/andermans spullen, ook sommige schade aan uw eigen zakelijke auto. Denk aan diefstal, inbraak, brand-, ruit en natuurschade.

Een zakelijke All Risk-autoverzekering is de meest uitgebreide verzekering voor uw zakelijke auto. Deze verzekering vergoedt naast schade die u bij anderen veroorzaakt, ook vrijwel alle schade aan uw eigen zakelijke auto.

Bij een zakelijke autoverzekering is privégebruik altijd meeverzekerd. Bij zakelijk gebruik van uw (bestel)auto moet u denken aan klantbezoek en bijvoorbeeld het vervoeren van goederen voor uw eigen bedrijf. Maar ook het vervoeren van personeel of een rijschool. Ook als u zakelijk rijdt, bouwt u no-claimkorting op.

Rijdt u met uw eigen auto naar uw werk en terug? Dan valt dat onder privégebruik. Daarvoor heeft u geen zakelijke autoverzekering nodig.

Nee, in Nederland heeft u die wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) niet nodig. Een aanhanger of oplegger kan niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer, omdat deze altijd wordt getrokken door een motorvoertuig. Als dat een voertuig met een Nederlands kenteken is, dan is de wettelijke aansprakelijkheid (het WA-risico) meeverzekerd op de autoverzekering van dat trekkende voertuig.

Ja, dat kan. Maar dan vervallen wel de opgebouwde schadevrije jaren van uw privé-auto. Het overdragen gaat via een afstandsverklaring.

Wilt u een zakelijke autoverzekering van Univé afsluiten? En bent u van een eenmanszaak naar een bv overgestapt? Dan kunnen wij niet altijd uw opgebouwde schadevrije jaren vinden in het systeem. Dit komt omdat deze op naam staan van uw eenmanszaak. En dus niet op naam van uw bv. Neem hiervoor contact met ons op. Wij helpen u verder en zorgen ervoor dat u alsnog uw opgebouwde jaren kunt gebruiken.

Een afstandsverklaring heeft u nodig als u uw opgebouwde schadevrije jaren over wilt dragen. Let op: heeft u eenmaal uw opgebouwde schadevrije jaren afgestaan aan een ander? Dan kunt u hier geen aanspraak meer op maken.