Ga naar inhoud

Uw bedrijf beëindigen

Stopt u met uw bedrijf? Bijvoorbeeld omdat u het wilt overdragen of verkopen? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Denk aan afspraken met klanten en leveranciers, maar u moet bijvoorbeeld ook de Belastingdienst informeren. 

Waar moet u rekening mee houden?

De officiële instanties
Als ondernemer heeft u afspraken gemaakt met verschillende partijen. Daarom is het belangrijk dat u iedereen op de hoogte stelt als u stopt met uw bedrijf. Deze instanties moet u vooral niet vergeten:

  • De Belastingdienst Ondernemingen
    Stuur altijd een schriftelijk besluit van beëindiging naar de Belastingdienst. Dan ontvangt u een afrekening van:
    -  omzetbelasting
    -  loonbelasting
    -  vennootschapsbelasting en
    -  stakingswinst.
  • De Kamer van Koophandel 
    U moet zich uitschrijven uit het handelsregister. Hiervoor bestaat een speciaal formulier, maar u kunt ook langsgaan bij de KvK waar u staat ingeschreven.
  • Bedrijfschappen en Productschappen
    Stuur altijd een bevestiging van uw uitschrijving uit het handelsregister naar deze instanties.

Voorkom schuldeisers
Voorkom dat schuldeisers u nog jaren achtervolgen. Bij een ingrijpende gebeurtenis als een bedrijfsbeëindiging zit u daar niet op te wachten. Om dit te voorkomen moet u een aantal zaken goed regelen:

  • Klanten en leveranciers
    Stel uw zakenrelaties tijdig op de hoogte van uw plannen. Controleer wat er in de contracten staat die u met deze partijen heeft. Het is vaak handig om hiervoor de hulp van een advocaat in te schakelen.
  • Contracten
    Maak een overzicht van alle contracten die u heeft afgesloten en beëindig deze zo snel mogelijk. Denk aan: huur-, lease-, afname en onderhoudscontracten.
  • Financiële gevolgen
    Kijk met uw accountant en de bank goed naar de financiële gevolgen van een bedrijfsbeëindiging.

Denk aan uw personeel
Uw personeel ontslaan is erg vervelend, maar stel dit niet uit. Want het is belangrijk om uw medewerkers zo snel mogelijk te informeren. Dan hebben zij zo veel mogelijk tijd om actie te ondernemen en een nieuwe werkgever te zoeken.

U kunt personeel niet zomaar ontslaan, hiervoor moet u altijd een goed onderbouwde ontslagaanvraag indienen bij het UWV WERK-bedrijf. Als u om bedrijfseconomische redenen stopt met het bedrijf, kunt u een verkorte procedure aanvragen.

Heb ik recht op een uitkering?
Als ondernemer heeft u in sommige gevallen recht op een uitkering. Maar daarvoor moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is erg afhankelijk van de situatie waarin u zich bevindt.

  • IOAZ
    Als u 55 jaar of ouder bent en/of gedeeltelijk arbeidsongeschikt, geldt de Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Zelfstandigen (IOAZ). U heeft dan recht op een uitkering als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo moet u ongeveer 24 uur per week gewerkt hebben.
    Een IOAZ-uitkering vraagt u aan bij de gemeente en u moet dit doen voordat u stopt met uw onderneming. 
    Lees meer informatie over de Wet IOAZ.
  • BBZ
    Het Besluit Bijstandsvoorziening Zelfstandigen ondersteunt ondernemers tijdens een bedrijfsbeëindiging. U ontvangt dan een renteloze lening van de sociale dienst in uw gemeente. Voor de BBZ gelden wel een aantal voorwaarden zoals:
    -  u bent zelfstandig ondernemer;
    -  u heeft minimaal 1255 uur per jaar gewerkt;
    -  het bedrijf is niet levensvatbaar.
    Lees meer informatie over bijstand voor zelfstandigen

Handige lijstjes voor bedrijfsbeëindiging

Het advies van Univé

Heeft u behoefte aan advies waarmee u risico’s kunt beperken of voorkomen omdat u stopt met uw bedrijf? Maak dan direct een afspraak met Univé. U kunt ook contact opnemen met een Univé-winkel bij u in de buurt. Uw zakelijk adviseur kan u alle informatie geven.

Maak een afspraak