Ga naar inhoud

Uw eigen bedrijf starten

Gefeliciteerd, u gaat voor uzelf beginnen. Ongetwijfeld moet u veel regelen. Daarbij is het verstandig om ook uw risico’s in beeld te brengen. Graag willen wij u helpen die te voorkomen of te beperken. En als dat niet mogelijk is, kunnen verzekeringen uitkomst bieden.

Waar moet u rekening mee houden?

Een goede voorbereiding is het halve werk en kan verrassingen voorkomen. 

Vooraf: het ondernemersplan
Het is verstandig eerst een ondernemersplan te schrijven en dit - waar nodig - regelmatig bij te stellen. De volgende onderwerpen kunt u opnemen in uw ondernemersplan:

 • U als eigen baas/ondernemer
  Het is goed om vooraf in kaart te brengen wat de reden is dat u een eigen bedrijf begint. En wat is de uitgangssituatie? Kies een branche die bij uw kennis en ervaring past. En vooral: ken uw kwaliteiten en tekortkomingen. Leg doelen voor de korte én de lange termijn vast. 
 • Strategie en markt
  Wat wilt u precies gaan doen? Welk product of welke dienst wilt u gaan leveren? Aan wie en hoe? Breng uw concurrenten in kaart en leer van hen. Om succesvol te worden is het van belang om de wensen en behoeften van uw klanten op de lange termijn goed te kunnen inschatten. Die zijn tenslotte leidend.
 • Financiële middelen
  Om een eigen bedrijf te starten is vaak een startkapitaal nodig. Bovendien is een financiële onderbouwing van uw plannen, in de vorm van een financierings- of begrotingsplan, essentieel.

Andere initiatieven

 • De keuze van uw bedrijfsnaam (en check of deze domeinnaam nog beschikbaar is).
 • De keuze van de juiste rechtsvorm van uw eigen bedrijf.
 • De fiscale rechten en plichten. 
 • Het opzetten van een bedrijfsadministratie (schakel desgewenst een accountant in).
 • Het aanvragen van de juiste vergunningen (check dit bij uw gemeente).
 • Het opstellen van algemene voorwaarden (een jurist kan u hierbij helpen).

De officiële start van uw eigen bedrijf
Heeft u alle voorbereidingen getroffen? Dan kunt u uw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) in het handelsregister. De KvK geeft uw gegevens dan automatisch door aan de Belastingdienst. Vanaf dat moment is uw eigen bedrijf een feit.

Uw eerste klanten/opdrachtgevers
Het is misschien wel het lastigste onderdeel van een beginnend bedrijf: het vinden van klanten/ opdrachtgevers. Wat daarbij helpt is een goed ingerichte website waarmee u voor uw doelgroep goed vindbaar bent via bijvoorbeeld Google. Zorg er daarnaast voor dat uw netwerk op orde is. Lid worden van de lokale ondernemersvereniging kan een bijdrage daaraan leveren.

Uw eigen bedrijf en verzekeringen
Als startend ondernemer zult u waarschijnlijk niet direct aan verzekeringen denken. Maar risico’s voor uw eigen bedrijf en voor uzelf kunnen leiden tot vervelende kosten of verrassingen. Denk aan arbeidsongeschiktheid of schade aan uw bedrijfsinventaris. Daarom is het goed om de risico’s goed in kaart te (laten) brengen. Zo loopt u bijvoorbeeld zonder een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven een groot risico. 

Het advies van Univé

Wilt u hulp bij een risico-analyse nu u een eigen bedrijf gaat starten? Maak dan direct een afspraak met Univé. Ook kunt u contact opnemen met een Univé-winkel bij u in de buurt. Uw zakelijk adviseur kan u alle informatie geven.

Maak een afspraak