Ga naar inhoud

Pensionering

Misschien bent u er nog helemaal niet mee bezig, maar uw pensionering is dichterbij dan u denkt. Iedereen heeft recht op AOW, maar als zelfstandig ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor de aanvullingen. 

Hoe u pensioen opbouwt is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar daarnaast verschillen de mogelijkheden ook per bedrijfsvorm. Want als directeur-grootaandeelhouder (DGA) heeft u andere mogelijkheden dan wanneer u werkt als zzp’er. 

Waar moet u rekening mee houden?

U heeft verschillende mogelijkheden om financiële voorzieningen te treffen voor ‘later’. 

Lijfrente
Met een lijfrente spaart u geld voor uw pensioen. U kunt maandelijks een bedrag inleggen (premie betalen) of u stort jaarlijks een bedrag op een geblokkeerde rekening. Het bedrag dat u inlegt, mag u aftrekken van de inkomstenbelasting die u betaalt. Hoeveel u mag inleggen, is afhankelijk van de winst uit uw onderneming. Hoe hoger uw winst, hoe meer u fiscaal mag aftrekken voor een lijfrente. Het geld dat u met de lijfrente opbouwt, wordt na uw pensionering omgezet in een periodieke uitkering.

Oude pensioenregeling
Bent u kortgeleden voor uzelf begonnen? Dan is het soms mogelijk om de pensioenregeling van uw vorige werkgever nog enkele jaren voort te zetten. U moet dan wel zelf de hele premie betalen, maar deze is fiscaal aftrekbaar. Uw Univé-adviseur kan u er meer over vertellen. 

Banksparen
Banksparen is beleggen of sparen met belastingvoordeel. U stort dan maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag op een geblokkeerde rekening. Deze spaarvorm mag u alleen gebruiken voor: 

  • extra pensioenopbouw
  • aflossing van uw hypotheek
  • de kosten van een uitvaart
  • het fiscaal veiligstellen van een ontslagvergoeding.

Oudedagsreserve
Werkt u minimaal 1.225 uur en 50% van uw werktijd voor uw eigen onderneming? Dan mag u (in 2016) 9,8% van de winst met een maximum van € 8.774,- reserveren voor uw pensionering. Over het bedrag dat u jaarlijks toevoegt aan de oudedagsreserve krijgt u uitstel van belastingbetaling. Pas bij beëindiging van het bedrijf betaalt u er, vaak tegen een gunstiger tarief, belasting over. U kunt de oudedagsreserve, die in totaal niet groter mag zijn dan uw ondernemingsvermogen, gebruiken om lijfrente van te kopen.

Beleggen of sparen
De meest veilige manier om vermogen op te bouwen is sparen over een langere periode. Uw geld beleggen is risicovoller, maar kan relatief meer rendement bieden. Kiest u uiteindelijk voor beleggen of sparen? Dan profiteert u niet van de fiscale voordelen die een lijfrenteverzekering, banksparen en de oudedagreserve wel hebben.

Stakingswinst
Bij een overname of beëindiging van uw bedrijf kan er winst uit de onderneming vrijkomen. Deze stakingswinst kunt u gebruiken voor uw pensioenaanvulling.

Het advies van Univé

Uw pensioenvoorziening is een complex onderwerp. Wij helpen u daarom graag met advies. Maak direct een afspraak met Univé. Ook kunt u contact opnemen met een Univé-winkel bij u in de buurt. Uw zakelijk adviseur kan u alle informatie geven.

Maak een afspraak