Ga naar inhoud

Een bestaand bedrijf overnemen

Een bedrijf overnemen is een slimme manier om voor uzelf te beginnen. Want met een kant-en-klaar bedrijf zijn uw overlevingskansen een stuk groter. U heeft dan bijvoorbeeld al kundig personeel, goede leveranciers en trouwe klanten.

Waar moet u rekening mee houden?

Een bedrijf zoeken
Allereerst moet u natuurlijk een bedrijf vinden. Uw eigen netwerk is vaak de beste plek om te beginnen. Zowel zakelijk als privé. Laat iedereen weten dat u op zoek bent naar een bedrijf. LinkedIn is een goede manier om uw contacten op de hoogte te stellen van uw plannen. Want veel overnames blijken uiteindelijk via het eigen netwerk te lopen. 

Internet is natuurlijk ook een goede plek om een bedrijf te vinden. Er zijn verschillende handige websites:

U kunt natuurlijk ook een adviseur, accountant of uw bank inschakelen. Zij helpen u graag bij het zoeken naar een geschikt bedrijf. Weet u precies wat u zoekt? Informeer dan ook eens bij een brancheorganisatie. 

De waarde van een bedrijf
Heeft u al een bedrijf op het oog? Dan is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie te verzamelen en de waarde te (laten) bepalen. Daarvoor begint u bij het verkoopmemorandum. In dit document staat relevante informatie over de prestaties van het bedrijf, de organisatiestructuur, de reden van verkoop en natuurlijk de verkoopprijs.

Voor het bepalen van de waarde bestaan verschillende methodieken. Deze gaan uit van financiële gegevens als omzet en winst, de waarde van een bedrijfspand, de inventaris en andere bezittingen. Zeg maar de ‘tastbare’ zaken. 

Maar de waarde wordt ook bepaald door een stuk ‘goodwill’. Dit stuk is minder tastbaar. Het kan een unieke locatie zijn, uitermate kundig personeel of een geheim recept. Het is wel belangrijk dat u hierdoor extra geld verdient, anders is er geen sprake van ‘goodwill’. Het gaat dus om zaken die daadwerkelijk bijdragen aan een verhoging van de winst.

Financiering
Een bedrijfsovername kunt u op verschillende manieren financieren. Meestal bekostigt u een deel met eigen geld en een deel met vreemd vermogen.

  • Eigen geld
    Dit is vaak uw eigen (spaar)geld  of bijvoorbeeld een onderhandse lening van informele investeerders zoals familie en/of vrienden. Zet de afspraken die u met bekenden maakt altijd op papier. Want als zaken anders lopen dan gepland, kan dit de onderlinge verhoudingen soms ernstig beschadigen.
  • Vreemd vermogen
    Vaak bent u voor een deel afhankelijk van vreemd vermogen. Dit is meestal een lening door een bank, maar tegenwoordig zie je ook wel dat kopers gebruikmaken van crowdfunding of microfinanciering. 

Ook neemt de verkoper steeds vaker een deel van de financiering voor zijn rekening. Dit heet ook wel een achtergestelde lening en is een goede manier om andere investeerders aan te trekken. Want de verkoper laat zien dat hij vertrouwen in u heeft. Vaak bekostigt u dan zelf een deel en nemen de bank en de verkoper het andere deel voor hun rekening. 

Financieel plan
Een goed financieel plan is erg belangrijk, zeker als u afhankelijk bent van vreemd vermogen. Met zo’n plan overtuigt u potentiële investeerders. U toont de slagingskans van uw plannen aan, geeft inzicht in de risico’s en natuurlijk de winst die u verwacht te behalen. 

Voor investeerders is dit erg belangrijk omdat zij zo min mogelijk risico willen lopen. En hoe lager het risico, hoe minder rente u betaalt. Daarnaast heeft u minder snel last van bepaalde voorwaarden die geldverstrekkers soms aan een lening verbinden. Denk bijvoorbeeld aan zeggenschap, aandelen of winstbewijzen.

Bereid een financieringsaanvraag altijd goed voor. Zorg voor een goede presentatie en overtuig investeerders van uw kwaliteiten als ondernemer.

Het advies van Univé

Wilt u advies bij uw keuze of hulp bij een risico-analyse omdat u een bedrijf gaat overnemen? Maak dan direct een afspraak met Univé. U kunt ook contact opnemen met een Univé-winkel bij u in de buurt. Uw zakelijk adviseur kan u alle informatie geven.

Maak een afspraak