Ga naar inhoud

Het grijs kenteken verdwijnt: wat zijn de gevolgen?

Er zijn grote veranderingen op komst voor ondernemers die een zakelijke bedrijfsauto willen aanschaffen. De overheid heeft namelijk bekendgemaakt dat vanaf 2025 bpm betaald moet worden over de aanschaf van zakelijke voertuigen. Dit betekent dat de grijskentekenregeling zoals we die nu kennen verdwijnt. Maar, wat zijn de gevolgen hiervan voor ondernemers? 

Wat is het grijs kenteken?

Voertuigen die voor zakelijke doeleinden worden gebruikt, worden vaak aangeduid met het zogenaamde "grijs kenteken". Dit zijn veelal bedrijfswagens, bestelauto's en vrachtwagens die ondernemers en bedrijven gebruiken voor hun zakelijke activiteiten. Deze kentekenplaten onderscheiden zich doordat ze beginnen met de letters V of B. 

Het kan enigszins verwarrend zijn dat de term "grijs kenteken" nog steeds wordt gebruikt, aangezien de kentekenplaten van deze zakelijke voertuigen tegenwoordig gewoon geel zijn. In het verleden waren deze kentekenplaten echter daadwerkelijk grijs, vandaar dat we ze nu nog steeds zo noemen. 

De grijskentekenregeling 

Voertuigen met een grijs kenteken vallen onder de grijskentekenregeling, een belastingregeling in Nederland specifiek voor voertuigen met dit type kenteken. Deze regeling biedt diverse voordelen voor ondernemers, waaronder gunstige belastingtarieven en mogelijkheden tot afschrijving

Wanneer je een nieuwe bedrijfsauto koopt met een grijs kenteken, hoef je geen bpm te betalen. De bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) is een eenmalige belasting in Nederland die moet worden betaald bij de aanschaf van een nieuwe personenauto of motorrijwiel. Bedrijfsauto’s met een grijs kenteken zijn momenteel vrijgesteld van deze belasting. 

Grijs kenteken verdwijnt 

Onlangs heeft de regering aangekondigd dat de vrijstelling van bpm voor zakelijke voertuigen met een grijs kenteken zal verdwijnen. Vanaf 2025 zullen bedrijven en ondernemers bpm moeten betalen bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfsauto die op brandstof rijdt. De hoogte van deze bpm is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de CO2-uitstoot en de catalogusprijs van het voertuig. Om de aankoop van milieuvriendelijke voertuigen te bevorderen, blijft de vrijstelling van bpm na 2024 wel geldig bij de aanschaf van elektrische bedrijfsauto’s.

Waarom verdwijnt het grijs kenteken? 

Het is niet zo dat het grijs kenteken daadwerkelijk verdwijnt, maar er verandert wel het een en ander voor de bpm-vrijstelling voor voertuigen met een grijs kenteken. Het stopzetten van deze vrijstelling is een volgende stap in het stimuleren van een milieuvriendelijk en duurzaam wagenpark voor ondernemers, aangezien de bpm nu wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot. Voor elke gram CO2-uitstoot moet € 66,91 worden betaald, wat betekent dat auto's met minder uitstoot, minder bpm hoeven te betalen. 

Elektrische bedrijfsauto's, die geen CO2 uitstoten en emissievrij zijn, betalen geen bpm. Dit is een maatregel van de overheid om ondernemers aan te moedigen te kiezen voor elektrische bedrijfsauto's in plaats van voertuigen die op brandstof rijden. 

Run op bedrijfsauto’s in 2024 

Door het verdwijnen van het grijs kenteken en de wijzigingen in de bpm-regeling wordt verwacht dat veel ondernemers in 2024 hun wagenpark willen vernieuwen of uitbreiden met nieuwe bedrijfsauto’s op brandstof. De kosten van een bedrijfsauto op brandstof, inclusief bpm, zullen naar verwachting vanaf 2025 gemiddeld zo'n 38% hoger liggen, wat neerkomt op een gemiddelde extra uitgave van € 11.000. Als je als ondernemer in 2024 nog een nieuwe bedrijfsauto aanschaft, is het verstandig om deze goed te verzekeren met een bedrijfsautoverzekering. Wil je weten wat de premie is bij Univé voor een verzekering voor je bedrijfsauto? Bereken dan eenvoudig je premie met het kenteken. 

Bereken je premie