Ga naar inhoud

Euro NCAP en de veiligheid van bedrijfsauto's

Als je een bedrijfsauto gaat kopen, vraag je je misschien af hoe veilig die is. De scores van Euro NCAP geven een goed beeld van hoe veilig jouw bedrijfsauto is voor jezelf en anderen. Voor bedrijfsauto’s, die veel kilometers maken, is dit erg belangrijk. Een auto met een hoge score maakt de wegen veiliger voor iedereen. Op deze pagina lees je alles over de Euro NCAP ratings en wat deze betekenen voor de veiligheid van bedrijfsauto's. 

Wat is Euro NCAP? 

Euro NCAP staat voor European New Car Assessment Programme. Dit is een organisatie die auto's test op veiligheid. Dit gebeurt onder meer met zogenaamde crash tests. Daarbij wordt gekeken wat er gebeurt als auto’s vanuit verschillende hoeken crashen. Vervolgens meet Euro NCAP de schade die dit veroorzaakt aan de auto en de inzittenden. Hier komt een veiligheidsscore uit. Hoe hoger de score, hoe veiliger de auto. Deze score wordt uitgedrukt in sterren. De hoogste score is 5 sterren, de laagste is 1 ster. 

Hoe worden de Euro NCAP-scores bepaald? 

De Euro NCAP-scores zijn gebaseerd op verschillende tests, zoals de hierboven genoemde crash test. Deze meten hoe veilig volwassenen en kinderen in de auto zijn. Ook de veiligheid van voetgangers en fietsers om de auto heen wordt meegewogen in de score. Daarnaast test Euro NCAP de kwaliteit van de veiligheidssystemen in de auto, zoals de airbags. Alle categorieën krijgen een eigen score die de totale beoordeling bepaalt.  

Veiligheid van bedrijfsauto's 

Euro NCAP heeft vanaf 2018 de veiligheidssystemen van verschillende bedrijfsauto’s onderzocht. Bij deze tests is gekeken naar actieve en passieve veiligheidssystemen. Op de website van Euro NCAP vind je de meest recente tests. Zo weet je met welke auto je veilig op weg kunt.  

De veiligste bedrijfsauto’s uit de test 

Bedrijfsauto's die goed scoorden in de Euro NCAP-tests zijn de Ford Transit, Mercedes-Benz Vito en Volkswagen Transporter. Deze auto's haalden hoge scores op het gebied van veiligheidssystemen. Dat betekent dat ze een veilige vervoerskeuze zijn voor jouw bedrijf. Let op: Euro NCAP scherpt de veiligheidseisen regelmatig aan. Het kan daarom zijn dat een auto die een paar jaar geleden nog 5 sterren kreeg, op dit moment 3 sterren heeft.  

Test voor duurzaamheid: Green NCAP 

Naast een keurmerk voor veiligheid is er sinds 2019 ook een voor duurzaamheid. Voor 2019 bleek dat er weleens een verschil zit tussen de mening van de fabrikant over duurzaamheid, en tests van anderen.  Om verwarring te voorkomen is Green NCAP opgericht. Dit keurmerk test hoe zuinig een auto is, hoeveel schadelijke stoffen die uitstoot en wat de levensduur van de auto is.  

Je bedrijfsauto verzekeren bij Univé 

Wil je met een gerust hart de weg op met je bedrijfsauto? Univé biedt de bedrijfsautoverzekering die perfect bij jouw situatie past, je hebt hierbij keuze uit WA, WA+ en All Risk.  Benieuwd naar de premiekosten per maand voor je bedrijfsauto? Bereken dan eenvoudig je premie.

Bereken je premie