Ga naar inhoud

Hulpmiddelen om te voorkomen dat je arbeidsongeschikt raakt

Met het Voorkomen & Beperken budget kun je onder meer hulpmiddelen aanschaffen die helpen voorkomen dat je uitvalt met langdurige klachten. In sommige gevallen onderzoekt de arbeidsdeskundige op jouw werkplek de beste oplossing voor jouw situatie. De uitkomst kan zijn dat wij een bijdrage leveren voor de aanschaf van een hulpmiddel. De maximale vergoeding uit het Voorkomen & Beperken budget is € 500,-. 

Van welke hulpmiddelen kan ik gebruikmaken? 

Wat voor jou een goede oplossing tegen arbeidsongeschiktheid kan zijn, hangt af van jouw situatie en werkomstandigheden.  

Enkele voorbeelden: 

  • Een zadelkruk is perfect voor het gebruik in ruimten waar je maar weinig beenruimte hebt. De zitting helpt je rug en benen een natuurlijke vorm aan te nemen. Zo verbeter je houding bij langdurig zitten. 

  • Een andere mogelijkheid is een zit/sta bureau dat elektrisch in hoogte versteld kan worden. Zo kun je je werk in een handomdraai afwisselend zittend en staand doen. Daarmee verminder je tijdens een werkdag op kantoor de kans op rug- of nekklachten. 

  • Doe je lichamelijk zwaar werk? Dan kan een exoskelet je helpen. Dit letterlijk ‘uitwendige skelet’ is een externe structuur die het lichaam ondersteunt in zijn bewegingen. Zo wordt je lichaam minder belast. 

De ervaring van een mede-ondernemer

Een recent voorbeeld van dit arbeidsdeskundig advies en aanpassing van de werkomstandigheden, is de relatief jonge stukadoor die door onze arbeidsdeskundige werd bezocht. Hij meldde zich tijdig met startende gewrichtsproblemen. Met de hulp van de arbeidsdeskundige heeft de stukadoor een exoskelet gekregen. Dat bleek een succesvolle oplossing: hij heeft zo voorkomen om arbeidsongeschikt te raken. Hij is hierover erg tevreden! 

Oplossing op maat: vraag een hulpmiddel aan 

Vermoed je dat je baat hebt bij een hulpmiddel om je werk goed te kunnen uitoefenen? Maak dan gebruik van ons Budget Voorkomen en Beperken en neem contact met ons op.  

Je kunt telefonisch een afspraak maken via 0592 348 760 of per e-mail via AOVpreventie@unive.nl. We houden je graag fit aan het werk! 

Alle Voorkomen & Beperken mogelijkheden

Ontdek alle preventiediensten