Ga naar inhoud

De verplichte AOV in 2027: een update

Op dit moment is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nog niet wettelijk verplicht. Maar dit gaat wel veranderen. De verplichte AOV voor zelfstandigen gaat naar verwachting in 2027 in en wordt uitgevoerd door het UWV.

Een AOV wordt verplicht voor zzp'ers en ondernemers 

Er is na jaren van gesprekken eindelijk duidelijkheid over of de arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht wordt voor zelfstandigen. 

In het nieuwe pensioenakkoord van vakbonden en het kabinet is inderdaad een verplichte AOV voor zelfstandige ondernemers opgenomen. Met de verzekeringsplicht voor zelfstandigen worden alle werkenden beschermd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. 

Dit voorstel gaat naar verwachting in per 1 januari 2027, maar moet nog officieel worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. 

Wat betekent een verplichte AOV voor jou als ondernemer? 

Met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen verandert er een hoop. Dit zijn de afspraken. 

Zo worden zelfstandigen verplicht verzekerd tegen arbeids­ongeschiktheid:  

  • De nieuwe regels gelden voor zowel zzp’ers als ondernemers met personeel en vrije beroepsbeoefenaren. Volgens het laatste nieuws (juni 2024) wordt de verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen (BAZ) niet verplicht voor DGA's en levenspartners die meewerken in de onderneming van hun partner.
  • Maandelijkse premie is 6,5% van je winst uit onderneming, tot maximaal € 195 per maand (gebaseerd op het minimumloon van 2024).
  • De uitkering is maximaal 70% van je huidige inkomen, maar niet meer dan 100% van het minimumloon. De uitkering komt van het UWV.
  • De eigen risicotermijn wordt een jaar.
  • De verplichte AOV loopt tot de AOW-leeftijd. Het is goed om te weten dat er wordt beoordeeld op gangbare arbeid. Bij het bepalen van jouw mate van arbeidsongeschiktheid wordt dus rekening gehouden met alle werkzaamheden die je nog wel kan uitvoeren, onafhankelijk van je opleiding, beroep of werkervaring. 
  • Heb je al een verzekering of verzeker je je liever zelf? Dan krijg je onder bepaalde voorwaarden vrijstelling. Zo komen er overgangsregelingen met een 'eerbiedigende werking' en de 'opt- out'.

De verplichte AOV en die van Univé vergeleken

Dus wat zijn de voor- en nadelen van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering via de overheid, vergeleken met een AOV die je zelf samenstelt – bijvoorbeeld via Univé? Bekijk de vergelijking van de regels, premie en voorwaarden:

Naar de vergelijker

Regel nu een vangnet voor wanneer je arbeids­ongeschikt raakt 

Wacht niet tot 2027. Zorg dat je nu al een plan, ruime buffer of AOV hebt geregeld, zodat je in de tussentijd ook bent voorbereid op onverwachte omstandigheden. Mocht je (deels of tijdelijk) arbeidsongeschikt raken, dan vang je zo je inkomensverlies op en kun je worden begeleid tijdens je terugkeer naar werk. 

Jij en wij weten bovendien: elke zzp'er is anders en loopt unieke risico's, afhankelijk van hun werkzaamheden. Wil je meer keuzevrijheid, een betere dekking, hogere uitkering en snel weer in je eigen sector aan de slag? Overweeg dan een nu alvast een eigen AOV af te sluiten. 

Bereken nu jouw AOV-premie 

Ontdek jouw maandelijkse premie in 2 simpele stappen: 

Bereken jouw premie

Dit zit er in de Univé AOV 

  • Maandelijkse uitkering bij ziekte of een ongeval 
  • Maandelijkse uitkering bij zwangerschap of zorgverlof 
  • Persoonlijke hulp bij re-integratie 
  • Advies over bedrijfsvoering en gezondheid 
  • AOV preventiedesk: om arbeidsongeschiktheid te voorkomen 
  • Gezond ondernemen: elk jaar een gratis preventiedienst om te voorkomen & beperken

Goed om te weten: van fiscale aftrekbaar­heid tot aanvangs­korting 

  • De AOV-premie is grotendeels fiscaal aftrekbaar. Afhankelijk van de belastingschijf van jouw inkomen geniet je van een fiscaal voordeel van 36,97% of 49,5% van de AOV-premie (d.d. 2024; deze cijfers kunnen jaarlijks worden aangepast door de Belastingdienst). Bekijk hier enkele rekenvoorbeelden.
  • Bij Univé krijg je een aanvangskorting van 60% korting, verdeeld over de eerste vijf jaar. 
  • Over een AOV-uitkering moet je inkomstenbelasting betalen. 
  • Het laatste verzekeringsjaar betaal je geen premie. 
  • En ben je langer dan een jaar arbeidsongeschikt? Dan krijg je korting op je premie gelijk aan de mate van je uitkeringspercentage.