Ga naar inhoud

Vocht tussen dubbel glas

Zeker op koudere dagen zie je het vaak: vocht tussen dubbel glas. Dit komt doordat het binnen warmer en vochtiger is dan buiten, waardoor de ramen beslaan. Als dit aan de binnenkant van het glas gebeurt, betekent dat dat je raam lek is. Wat je woonverzekeringen vergoeden in deze situatie, lees je op deze pagina. 

Waar komt condens tussen dubbel glas vandaan? 

Condens tussen dubbel glas ontstaat door een lek in het glas. Dit kan een aantal redenen hebben. Er kan iets fout zijn gegaan tijdens de installatie van het raam, waardoor vocht tussen het dubbel glas kan komen via bijvoorbeeld het kozijn.  

Ook kan het komen door een bouwfout in het raam, waardoor het niet goed afgesloten is voor vocht. Maar ook veroudering van je dubbel glas kan een reden zijn voor vocht aan de binnenkant. Bijvoorbeeld doordat kieren ontstaan tussen de kitranden en het glas. 

Welke glasschades vergoeden mijn woonverzekeringen wel? 

De woonverzekeringen van Univé bieden bij verschillende vormen van glasschade wel een vergoeding. Het betreft glasschade aan je huis en/of inboedel door: 

  • glasscherven 

  • gebroken spiegels 

  • een gebroken aquarium of terrarium 

Ook schade aan spiegels door een breuk, en schade aan (de inhoud van) een aquarium of terrarium dat is gebroken, is standaard meeverzekerd bij je woonverzekering. 

Als je de aanvullende dekking Ruitbreuk hebt afgesloten bij je inboedel- of opstalverzekering, krijg je meer vormen van glasschade vergoed. Je kunt dan ook rekenen op een vergoeding bij: 

  • gebroken glazen of kunststof ruiten in ramen, deuren, dak en dakkoepels van het huis of een ander gebouw 

  • gebroken (douche)deuren of doucheschermen van glas of kunststof. 

Wat moet ik doen bij vocht tussen mijn dubbel glas? 

Vocht tussen je dubbel glas betekent dat het lek is. Dit is helaas niet te repareren. Dat betekent dat je het dubbele glas in zijn geheel moet laten vervangen. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk te doen, zeker als het buiten koud is. Dubbel glas met een lek isoleert namelijk niet meer goed. Daardoor moet je verwarming harder stoken en stijgen je energiekosten. 

Kosten voor vervangen van dubbel glas 

Hoeveel het kost om dubbel glas te laten vervangen, hangt van een aantal dingen af. Ten eerste rekenen glaszettersbedrijven verschillende tarieven. Bij sommige bedrijven betaal je voor het vervangen van dubbel glas € 45 - € 65 per m2, bij andere meer dan € 100. Ook de dikte van je nieuwe dubbele glas speelt een rol voor de prijs. Dunner glas is goedkoper, dikker glas is duurder. 

Het vervangen van dubbel glas kan dus wel in de kosten lopen, maar dit is wel een goede investering. Je bespaart zo namelijk op je verwarmingskosten, omdat je met het nieuwe dubbele glas de isolatie van je huis weer op orde hebt. Zeker als je veel (grote) ruiten aan de buitenkant van je huis hebt, kan goed dubbel glas je veel geld besparen. 

Vragen? Neem contact op 

Heb je schade aan ruiten in je huis of een ander gebouw op je erf, en weet je niet of dit onder de dekking van je woonverzekering valt? Neem dan gerust contact op met onze Klantenservice. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk en helpen je graag verder.