Ga naar inhoud

HR glas herkennen

HR glas is een type glas dat goed isoleert. Het maakt je huis energiezuiniger en duurzamer, en zorgt daarom ook voor lagere energiekosten. Maar hoe herken je of je HR glas in huis hebt? En zo ja, welke van de verschillende soorten HR glas? Je leest er op deze pagina meer over. 

Wat is HR glas? 

De ‘HR’ in HR glas staat voor Hoog Rendement. Dat is omdat dit type glas goed en efficiënt isoleert. Net als dubbel glas bestaat het uit twee glasplaten die achter elkaar zijn geplaatst. De lucht daartussen zorgt ervoor dat de warmte beter in je huis blijft. Anders dan dubbel glas heeft HR glas ook nog een extra, goed isolerende coating op het glasoppervlak. 

Hoe herken je HR glas? 

HR glas is van buiten niet altijd even makkelijk te herkennen. HR+ glas en HR++ glas lijkt namelijk op dubbel glas. Je ziet hierbij net als bij dubbel glas twee glasplaten, met daartussen een aluminium strip in het kozijn. Soms staat op deze aluminium strip ‘HR’ om aan te geven dat het om HR glas gaat. Dit is niet altijd het geval. Op de aluminium strip staat meestal wel een code. Als je deze code opzoekt via internet, kun je terugvinden of het dubbel glas of HR glas is. Ook vind je zo gemakkelijk terug welk type HR glas je hebt. 

HR+++ glas of triple glas is wel goed herkenbaar en makkelijk te onderscheiden van dubbel glas. Dit type glas bestaat namelijk uit drie verschillende glasplaten, met twee aluminium strips tussen de platen. 

Staat er geen ‘HR’ op de aluminium strip tussen de glasplaten en biedt de code ook geen uitsluitsel? Dan is er nog een andere manier om te herkennen of je dubbel glas, HR+ glas of HR++ glas hebt. Dit doe je met een vlammetje, bijvoorbeeld van een lucifer of aansteker. Je kunt, als je deze niet hebt, ook een lampje zoals een zaklamp gebruiken.  

Als je het vlammetje of lampje op een afstand van zo’n 5 centimeter van het glas houdt, zie je hier 4 weerspiegelingen van het vlammetje of lampje. Is het glas HR+ of HR++ glas? Dan heeft de tweede of derde weerspiegeling van het vlammetje of lampje een andere kleur dan de rest. Bij dubbel glas hebben alle weerspiegelingen dezelfde kleur. 

Je glas goed verzekeren 

Goed isolerend glas, zoals dubbel glas of HR glas, is waardevol. Het helpt om je woning warm te houden en energie te besparen. Daarom is het wel zo fijn als je glas goed verzekerd is als er een barst of breuk ontstaat. Kies daarom voor een woonverzekering met aanvullende Ruitbreukdekking van Univé. Deze dekking kun je zowel bij een opstalverzekering als een inboedelverzekering afsluiten. Dat maakt deze dekking ook geschikt voor huurders van een woning. 

Een inboedelverzekering of opstalverzekering sluit je bij Univé gemakkelijk af via de website.  Daarbij kun je gelijk aanvullende dekkingen afsluiten bij de verzekering, zoals Ruitbreuk. Ook zie je meteen welke premie erbij hoort. 

Premie berekenen inboedelverzekeringPremie berekenen opstalverzekering