Ga naar inhoud

4 april 2024Wonen

Hogere WOZ-waarde, mogelijk lagere lasten

Wist je dat een waardestijging van je woning (en dus een hogere WOZ-waarde) ook kan leiden tot een lagere hypotheekrente? Daar vertellen we je graag meer over.

Als je een eigen huis hebt, dan weet je vast en zeker hoe het werkt met de WOZ-waarde. De gemeente gebruikt deze waarde om de hoogte van je gemeentelijke belastingen te bepalen. De nieuwe WOZ-waardes worden rond deze tijd bekend gemaakt voor 2024. Maar wist je eigenlijk wel dat een waardestijging van je woning ook kan leiden tot een lagere hypotheekrente? Daar vertellen we je graag meer over.

Balen van een gestegen WOZ-waarde

Op basis van de WOZ-waarde bepaalt de gemeente hoe hoog de gemeentelijke belastingen zijn die je betaalt. Als het belastingpercentage gelijk blijft, maar je WOZ-waarde stijgt, dan betaal je dus meer belasting. Daar balen veel mensen van.

Als je vindt dat de gemeente je woningwaarde te hoog heeft ingeschat, dan kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Dit moet je binnen zes weken doen bij de gemeente. Je kunt ook een commerciële partij inschakelen die dit voor je doet. De Vereniging Eigen Huis heeft meer informatie beschikbaar over het aanvechten van je WOZ-waarde.

Maar een hogere WOZ-waarde heeft ook voordelen

Een hogere WOZ-waarde betekent uiteraard ook dat je woning meer waard is geworden. Daar heb je voordeel van als je wilt verhuizen. Maar er is nog een belangrijk voordeel, dat vaak wordt vergeten.

Heb je een hypotheek op je woning? Dan kan het zomaar zijn dat je dankzij de hogere WOZ-waarde lagere maandlasten kunt krijgen. Dat werkt als volgt:

  • Wanneer je een hypotheek zonder NHG afsluit, kan het zijn dat je geldverstrekker renteopslag rekent omdat zij meer risico lopen;
  • De hoogte van de renteopslag hangt af van de verhouding tussen de woningwaarde en het bedrag dat je leent;
  • Stijgt je WOZ-waarde (en dus je woningwaarde), dan verandert deze verhouding. Het kan zijn dat hierdoor ook je risicoklasse verandert;
  • Kom je in een lagere risicoklasse, dan betaal je minder hypotheekrente en heb je dus lagere maandlasten.

Wacht dus nog even met bezwaar maken totdat je zeker weet of die hogere WOZ-waarde je misschien lagere maandlasten oplevert.

Meer weten?

Hoe de nieuwe WOZ-waarde precies uitpakt voor jouw situatie, daar kan je Univé hypotheekadviseur je antwoord op geven. Maak een afspraak voor een hypotheekadviesgesprek en krijg advies op maat.

Deel dit bericht