Ga naar inhoud

WOZ-waarde aanvechten

Aan het begin van het jaar (meestal in de maand februari of maart) valt bij woningbezitters de WOZ-beschikking op de mat. Het kan zijn dat je het niet eens bent met de hoogte ervan. Je kunt dan bezwaar aantekenen en de vastgestelde WOZ-waarde aanvechten. Maar hoe doe je dat precies? En bij welke instanties moet je dan zijn? Hier geven we je meer informatie over het succesvol aanvechten van de vastgestelde WOZ-waarde van je woning.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De gemeente berekent doorgaans de waarde van je woning door deze te vergelijken met andere huizen in de straat of in de buurt. We hebben het dan dus over de WOZ-waarde: Waardering Onroerende Zaken. Met deze waarde worden de gemeentelijke belastingen en heffingen bepaald, zoals bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (ozb).

De laatste jaren schrikken eigenwoningbezitters vaak van die waarde. De huizenprijzen zijn in het algemeen flink gestegen en dat zie je dan ook direct terug in de WOZ-waarde. Maar het wil niet altijd zeggen dat die vastgestelde waarde ook daadwerkelijk klopt. Misschien hebben de buren wel een stuk aangebouwd of is de badkamer van je jaren dertig woning nog in de originele staat. Het kunnen allemaal redenen zijn waarom jouw WOZ-waarde lager moet zijn dan die van andere woningen bij jou in de straat.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Je kunt binnen zes weken na de opgelegde belasting bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Dit doe je bij de gemeente. Je kunt dit gewoon zelf doen of er een commercieel bureau voor inschakelen. Bedenk wel dat ook al schakel je er een bureau voor in: je moet nog altijd dezelfde zaken aanleveren. Heel veel werk gaat het je dus waarschijnlijk niet schelen. Bovendien kun je ook op allerlei plekken voorbeelden vinden van hoe je bezwaar moet aantekenen. Zoals bij de Vereniging Eigen Huis

Wil je meer weten over hoe je het beste bezwaar kunt maken tegen de door jou ontvangen WOZ-waarde? Of wil je weten wat je mogelijkheden zijn bij het kopen van een nieuwe woning? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.