Ga naar inhoud

8 juli 2015Wonen

Zuinige of energieverslindende woning?

Iedere huiseigenaar in Nederland heeft een energielabel voor de eigen woning. Daarmee is in één oogopslag duidelijk hoe energiezuinig uw woning is. Voor wie is dat van belang?

Het energielabel bevat belangrijke informatie voor kopers of huurders van uw woning. Zij weten dankzij het label of zij op hoge of lage energiekosten moeten rekenen. Dat kan net de reden zijn om de woning wel of niet te accepteren. U moet het label vermelden in uw verkoopadvertentie op funda.nl. En u bent verplicht het aan de koper of huurder te geven. Doet u dat niet, dan riskeert u een boete van zo’n € 400,-.

Energiebesparende maatregelen

Maar ook voor uzelf is het energielabel handig. Het kan u helpen na te denken over energiebesparende maatregelen zoals isolatie, dubbel glas, zonnepanelen en een goede HR-ketel. Op de website van de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kunt u nagaan welke maatregelen voor uw huis geschikt zijn, wat ze u kosten en hoeveel u ermee kunt besparen. Ook vindt u informatie over gemeentelijke subsidieregelingen en speciale leningen waarmee u de verbouwingen kunt financieren.

Zeven categorieën

Het energielabel is ingedeeld in zeven categorieën. Valt uw woning in de hoge categorieën A of B, dan is de woning (zeer) energiezuinig. Is uw huis totaal niet energiezuinig, dan valt het in een lage categorie, bijvoorbeeld F of G. Zit uw huis er wat betreft energiezuinigheid tussenin, dan valt het in categorie C, D, of E. Het label dat u krijgt, is gebaseerd op kenmerken van uw woning, zoals het bouwjaar en woningtype.

Energielabel aanpassen

Misschien heeft u uw woning al verbeterd of gaat u binnenkort maatregelen treffen. Dan kan uw huis in een hogere categorie komen. U kunt het label dan eenvoudig online aanpassen. Wel moet u bewijsmateriaal meesturen, zoals foto’s en facturen. Na goedkeuring door een erkend deskundige wordt de score geregistreerd in een landelijke database en ontvangt u een nieuw energielabel. De aanvraag kost enkele tientjes.

Hogere verkoopkans woning

Bij de verkoop van een woning telt voor de prijsbepaling in de eerste plaats de locatie. Maar bij een groot aanbod selecteren kopers ook op andere kwaliteiten. Een goed onderhouden woning levert altijd meer op. Ook een gunstig energielabel zal meetellen in de beslissing. Met een hoge score zult u naar verwachting uw woning sneller en tegen een hogere prijs kunnen verkopen.

Deel dit bericht