Hoe kom ik aan een energielabel?
Als je wilt laten zien hoe duurzaam je huis is, heb je een energielabel nodig. Nu vraag jij je af: "Hoe kom ik aan een energielabel?” Misschien wel omdat je je huis wilt verkopen of verbouwen. In dit artikel lees je hier alles over.
Heeft jouw woning al een energielabel?
Misschien is er al een energielabel voor jouw woning. Controleer dit op de website van Milieu Centraal. Heb je jouw woning verduurzaamd nadat je huis een energielabel heeft gekregen? Dan is het label misschien verouderd. Je moet dan alsnog een nieuwe aanvragen.
Hoe vraag ik een nieuw energielabel aan?
Een energielabel vraag je aan bij een erkend adviseur. Deze vind je bijvoorbeeld via Energie Label of Centraal Register Techniek. Je vraagt verschillende offertes op en maakt een afspraak met een erkend adviseur. De adviseur komt bij je thuis om jouw woning te beoordelen. Het bezoek duurt vaak een uur tot anderhalf uur, dit verschilt per situatie.
Het huisbezoek
Een energielabel hangt af van verschillende openbare gegevens, zoals het type woning, de grootte en het bouwjaar. Ook kijkt een adviseur naar gegevens van vergelijkbare woningen. Voor andere informatie moet deze persoon jouw woning zelf bekijken, aan de binnen én buitenkant. Tijdens het huisbezoek kijkt deze persoon naar:
- dak-, vloer- en gevelisolatie
- installaties, zoals zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler
Voorbereiding huisbezoek
De adviseur vraagt jou ook om informatie. Het is dus belangrijk dat je thuis bent én zoveel mogelijk documenten verzamelt en aanlevert. Dit kan je ook geld besparen, want je maakt het werk van de adviseur makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan bouwtekeningen en afschriften van verbetermaatregelen. Is dit niet of onvoldoende beschikbaar, dan kan dit gevolgen hebben voor het energielabel. Bereid je goed voor met de Checklist Intake Energielabel Woningeigenaar van Vereniging Eigen Huis.
De berekening
Op basis van alle verzamelde informatie berekent de adviseur het energielabel. Deze wordt in een openbare database geregistreerd. Daarna krijg je een bericht van de adviseur over hoe je het kunt downloaden of ontvangen. Je nieuwe energielabel is 10 jaar geldig.
Wat kost een energielabel?
De kosten van een energielabel verschillen per situatie. Dit hangt af van het type woning, de beschikbare documenten en hoe lang de adviseur nodig heeft voor de beoordeling. Ook de vraag en het aanbod op het moment zijn van invloed op de prijs. Gemiddeld kost een energielabel van een eengezinswoning zo’n € 300.
Hoe snel krijg je een energielabel?
Het is niet te zeggen hoelang het duurt tot je het energielabel krijgt. Dit hangt af van de adviseur. Sommige adviseurs komen al na 3 tot 5 werkdagen langs voor een huisbezoek. Anderen hebben een vollere agenda en laten langer op zich wachten.
Op zijn snelst krijg je het label binnen een week, maar gemiddeld duurt het 1 tot 2 weken. Is dit niet snel genoeg? Sommige adviseurs bieden een spoedaanvraag aan. Hier betaal je dan extra voor.
Jouw energielabel verbeteren
Verwacht je dat jouw energielabel niet al te best is? Als je je woning verduurzaamt, kun je hiermee je energielabel verbeteren en je energiekosten verlagen. Daarom mag je hiervoor extra geld lenen. Zo wordt je woning ook nog eens meer waard! Let op: bewaar al je facturen als je gaat verduurzamen. Zo weet je zeker dat de adviseur ze mee kan nemen in de beoordeling.
Lees meer over de mogelijkheden van je woning verduurzamen om te kijken of dit iets voor jou is.
Binnen 24 maanden een nieuw energielabel?
Heb je al een energielabel aangevraagd en daarna direct maatregelen genomen om je woning te verduurzamen? Dan mag je onder bepaalde voorwaarden binnen 24 maanden je energielabel aanpassen. We noemen dit “herlabelen”. Hiervoor hoeft de adviseur niet opnieuw langs te komen, waardoor de prijs lager is.