Ga naar inhoud

Scooterdiefstal voorkomen met 8 tips

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt: je loopt naar de plek waar je je scooter hebt geparkeerd, en hij is weg. Helaas overkomt het elk jaar zo'n 6500 tot 7500 Nederlanders dat hun scooter wordt gestolen. Vooral in de grotere steden van ons land komt dit vaak voor. Nadenken over hoe je je scooter kunt beveiligen tegen diefstal is dus erg verstandig. Zeker als je in een drukke stad woont. Maar hoe kun je het beste scooterdiefstal voorkomen? Univé zet 8 tips voor je op een rij. 

1. Parkeer je scooter op een veilige plek 

Waar je je scooter neerzet, maakt verschil voor de kans op diefstal. Een afgesloten en/of bewaakte stalling is natuurlijk ideaal: hier kunnen dieven het moeilijkst bij jouw scooter komen. Als je niet zo'n stalling in de buurt hebt, geen zorgen. Zet je scooter dan neer op een goed verlichte plek, waar veel mensen langs lopen. Op die manier is het voor een dief erg lastig om jouw scooter ongemerkt mee te nemen. Parkeer je scooter vooral niet in een donker steegje. Daar gaan dieven juist makkelijk te werk met het kraken van sloten: op die manier wordt je scooter juist makkelijk gestolen. 

Rijdt iemand anders wel eens op jouw scooter, bijvoorbeeld omdat je je scooter uitleent? Herinner diegene(n) er dan ook aan om de scooter altijd veilig te parkeren.

2. Zorg voor een stevig slot 

Een goed scooterslot is één van de beste manieren om scooterdiefstal te voorkomen. Op elke scooter zit al standaard een stuurslot, maar het is verstandig om hiernaast nog een extra slot te gebruiken. Kies daarom een stevig tweede slot uit voor jouw scooter, het liefst een ART-slot van categorie 3. Als je een scooterverzekering met diefstaldekking wilt afsluiten, is zo'n ART-3 slot zelfs verplicht. Het keurmerk ART geeft aan dat het slot van hoge kwaliteit is en goed beschermt tegen diefstal. Zo'n slot herken je aan het ART-logo, met daarbij het aantal sterren voor de categorie. Voor jouw scooter kun je dus het beste een ART-slot met drie sterren uitkiezen. 

3. Maak je scooter ergens aan vast  

Een hek, een lantaarnpaal, een fietsen- of scooterrek: allemaal goede plekken om je scooter aan vast te maken. Als je je scooter met het achterwiel vastmaakt aan zo'n aan de grond genageld voorwerp, verklein je sterk de kans op diefstal. Het achterwiel van een scooter is verbonden met de motor. Daardoor is het moeilijk los te maken van de scooter, waardoor de scooter zonder wiel gestolen zou kunnen worden. Je kunt het achterwiel van je scooter vastmaken met bijvoorbeeld een ketting- of kabelslot. Een dief kan jouw scooter zo niet meeslepen naar een rustig hoekje om het slot open te breken. 

4. Zet een alarm op je scooter 

Een goed alarmsysteem is een handige manier om jouw scooter te beveiligen tegen diefstal. Wanneer iemand die de sleutel niet heeft rommelt aan jouw scooter, gaat een luid alarm af. Dit trekt veel aandacht van mensen uit de omgeving. Zo is het haast onmogelijk voor iemand om ongezien jouw slot open te breken en je scooter mee te nemen.  

5. Geef jouw scooter een uniek uiterlijk 

Scooters die een kenmerkend uiterlijk hebben, worden minder snel gestolen. Zelfs als zo'n scooter gestolen wordt, is de kans groter dat hij wordt teruggevonden. Geef je scooter dus bijvoorbeeld een opvallende kleur of een flitsend accessoire.  

6. Beveilig ook je kentekenplaten 

Soms wordt niet de hele scooter, maar alleen de kentekenplaat gestolen. Een dief kan hiermee aan de haal gaan, zodat overtredingen als te hard rijden niet op zijn eigen kenteken geregistreerd worden. Dit voorkom je door je kenteken goed te beveiligen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de kentekenplaat met dubbelzijdig tape extra goed vast te maken aan je scooter. 

7. Laat jouw postcode en huisnummer in het frame zetten 

Mocht je scooter toch gestolen worden, dan is het wel zo fijn dat hij wordt teruggevonden en teruggebracht door de politie. De kans hierop maak je groter door je postcode en huisnummer in het frame van je scooter te laten graveren.  

8. Leg belangrijke gegevens van jouw scooter vast 

Er is een aantal gegevens van je scooter dat je waarschijnlijk niet uit je hoofd weet, maar die wel helpen om de scooter terug te vinden als hij gestolen is. Dit zijn bijvoorbeeld het framenummer, slotnummer, het merk, de kleur en het type scooter. Schrijf deze gegevens ergens op en bewaar ze goed, samen met een paar detailfoto's. Het is daarnaast ook handig om een extra sleutel te hebben voor jouw scooter. Mocht hij gestolen en doorverkocht zijn, dan kan je met de sleutel bewijzen dat het jouw scooter is.