Ga naar inhoud

De mooiste vakantieplekken van Duitsland

Duitsland is een mooi en divers vakantieland, dat reizigers veel te bieden heeft. Of je nu een gave stedentrip, een rustige strandvakantie of een actieve vakantie in de bergen zoekt. Maar wat zijn nu de mooiste vakantieplekken van Duitsland? We zetten er op deze pagina een paar voor je op een rij. En vergeet niet voor je vakantie je reisverzekering voor Duitsland af te sluiten.

Stedentrips in Duitsland 

Duitsland is een groot land dat veel mooie steden kent. Dit biedt veel mogelijkheden voor bijzondere stedentrips. Welke steden zijn nu echt een bezoekje waard? Je vindt hieronder een aantal voorbeelden. 

1. Berlijn 

Berlijn is de hoofdstad en met ruim 3,5 miljoen inwoners ook de grootste stad van Duitsland. Berlijn heeft een rijke geschiedenis waar je in de stad nog veel van terugziet. Vooral van de Tweede Wereldoorlog kun je nog veel terugzien in Berlijn, omdat hier veel monumenten zijn die eraan herinneren. Bijvoorbeeld het Holocaustmonument of het Russische Gedenkteken, die je op de dag van vandaag nog kunt bezichtigen. Ook zijn er in Berlijn veel musea waar je meer kunt leren over de geschiedenis, zoals het Duits Historisch Museum en het Joods Museum Berlijn.  

2. Keulen 

Ook in Keulen kun je veel van de Duitse geschiedenis terugzien, van middeleeuwse gebouwen tot monumenten voor de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast kun je hier de beroemde Dom van Keulen bezichtigen, een prachtige oude kathedraal die boven de stad uit torent. In Keulen zijn ook veel plekken waar je heerlijk kunt uitgaan en genieten van Duits eten. Bijvoorbeeld de wijk Belgisches Viertel, waar je veel hippe cafés, restaurants en bierbrouwerijen vindt. 

3. Bremen 

Bremen is één van de steden in Duitsland die het dichtst bij de Nederlandse grens ligt. Dat maakt de stad perfect voor een leuk dagje uit. In Bremen vind je veel mooie bezienswaardigheden, zoals het middeleeuwse Rathaus (stadhuis). Dit gotische gebouw is niet alleen bijzonder vanbuiten, je vindt hier binnen ook veel schitterende schilderijen die je kunt bekijken. Hiernaast vind je een beeld van de Bremer stadsmuzikanten. Dit is een bronzen beeld van drie dieren die in een Duits sprookje naar Bremen wilden trekken om daar muzikant te worden. Na het bewonderen van de bezienswaardigheden van Bremen kun je neerstrijken op één van de terrasjes op de Marktplatz, het centrale plein van de stad.

Ga je een stedentrip maken in Duitsland? Houd dan wel rekening met risico's, zoals zakkenrollers. We vertellen je er meer over op de pagina veiligheid en criminaliteit Duitsland.

Actieve vakanties in Duitsland 

Duitsland heeft naast bijzondere steden ook veel mooie natuur, waar je kunt genieten van een actieve wandel-, fiets- of wintersportvakantie. Een paar van de mooiste vakantiegebieden van Duitsland voor een actieve reis vind je hieronder. 

1. Het Zwarte Woud 

Het Zwarte Woud is, zoals de naam doet vermoeden, een groot bebost natuurgebied. Het ligt in het zuidwesten van Duitsland, vlakbij de Franse grens. Het Zwarte Woud, Schwarzwald in het Duits, is het grootste bos van Duitsland. Wie een fijne wandelvakantie in de natuur zoekt, zit hier goed. In het Zwarte Woud vind je namelijk meer dan 30.000 kilometer aan wandelpaden. 's Winters kun je in dit bergachtige gebied ook aangenaam skiën. Daarnaast zijn hier ook veel grote meren, waar je vooral in de zomer watersporten kunt doen zoals zwemmen en kajakken. 

2. De Moezelvallei 

In West-Duitsland vind je de streek Mosel, in het Nederlands de Moezelvallei. Hier stroomt, zoals de naam al aangeeft, de rivier Moezel. Over deze rivier kun je prachtige tochtjes maken, bijvoorbeeld per kano, om te genieten van de mooie natuur. Ook kun je in de heuvelachtige en groene Moezelvallei heerlijk wandelen en fietsen. 

3. Beieren 

In het zuidoosten van Duitsland, bij de Oostenrijkse grens, vind je Beieren. Dit is een prachtig uitgestrekt gebied met hoge bergen, mooie meren en rivieren, en grote groene bossen. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens heerlijke wandel- en fietsvakanties. In de hoge bergen van Beieren kun je 's winters bovendien aangename wintersportvakanties houden. In de zomer kun je op de meren en rivieren van Beieren allerlei watersporten uitoefenen, zoals kajakken en paddleboarden. 

Strandvakanties in Duitsland 

Bij Duitsland denk je misschien niet meteen aan een strandvakantie, maar in het noorden heeft Duitsland een mooie kustlijn. Ook heeft Duitsland net als Nederland een aantal Waddeneilanden. Hieronder vind je een paar van de mooiste vakantieplekken van Duitsland aan zee. 

1. Rostock 

Rostock is een langgerekt kustgebied van zo'n 80 kilometer in Noord-Duitsland. Op dit gebied kun je heerlijk van zon en zee genieten op de eindeloze zandstranden. Daarnaast kun je ook aangename wandelingen en fietstochten maken langs de kust. In het gebied van Rostock liggen bovendien ook prachtige bossen. Dit maakt het een geknipte bestemming voor de natuurliefhebber. 

2. Sylt 

Sylt is een Duits Waddeneiland en het meest noordelijk gelegen eiland van het land. Aan de westkust van het eiland vind je kilometers aan zandstranden, waar je heerlijk van de zon kunt genieten. Je kunt hier zwemmen, maar ook genieten van bijvoorbeeld een strandwandeling of fietstocht langs de zee.  

3. Baai van Lübeck 

De Baai van Lübeck in Noord-Duitsland is een fijne plek voor een rustige strandvakantie. Deze bestemming is namelijk niet heel toeristisch, waardoor je hier kunt genieten van rust en stilte. Je vindt hier fijne zandstranden, waar je kunt zwemmen, maar ook wandelen of fietsen. Daarnaast heeft deze plek veel zonuren en aangenaam zacht weer.  

Goed verzekerd op reis naar Duitsland

Wil jij op vakantie naar Duitsland? Sluit dan eerst een goede reisverzekering af. Hiermee ben je verzekerd van hulp als je op reis bijvoorbeeld ziek wordt of je bagage kwijtraakt. Zo kun jij zorgeloos genieten van jouw vakantie in Duitsland. Bij Univé sluit je in enkele minuten online jouw reisverzekering voor Duitsland af. Daarbij zie je meteen hoe hoog jouw premie uitvalt. 

Bereken jouw premie

Meer tips voor je reis in Duitsland? 

Wil je meer informatie en tips voor jouw reis door Duitsland? Univé helpt je graag veilig op weg. Lees ook eens ‘Verkeersregels in Duitsland’ of 'Pechhulp in Duitsland' of ‘Zorgverzekering in Duitsland’.