Ga naar inhoud

Duits eten en eetgewoontes

Schnitzel, flammkuchen en kartoffelsalat: zomaar een paar voorbeelden van traditioneel Duits eten. Als je op vakantie in Duitsland bent, is het zeker een aanrader om de lokale keuken uit te proberen. Je kunt Duitse gerechten gemakkelijk zelf maken, maar je kunt deze ook proeven als je uit eten gaat in Duitsland. Maar wat is nu typisch Duits eten, en wat zijn de eetgewoontes in Duitsland? Je leest er hier meer over. 

Duits ontbijt 

In Duitsland wordt meestal ontbeten met brood. Bij Duitse bakkers vind je dan ook een grote variatie aan broden, van witbrood tot maïsbrood tot meergranen. Ook is er een groot aanbod aan verse broodjes, zoals kaiserbroodjes. Deze worden meestal belegd met kaas of vlees, soms ook met hardgekookte eieren of groenten als sla en komkommer erbij. Voor een zoet broodje kan gekozen worden voor beleg zoals jam of chocoladepasta. 

Naast brood is ook kwark en yoghurt een populaire optie voor het ontbijt in Duitsland. Dit wordt dan meestal gegeten met muesli of cornflakes erdoor, en soms fruit zoals bosbessen. Naast het ontbijt drinken de meeste Duitsers iets warms, zoals koffie of thee. 

Duitse lunch 

Lunch in Duitsland is uitgebreider dan in Nederland. In Duitsland is het de gewoonte om een warme maaltijd te eten bij de lunch, die daar geldt als belangrijkste maaltijd van de dag. Een typisch Duitse lunch wordt vaak begonnen met een soepje als voorgerecht, bijvoorbeeld kartoffelsuppe (aardappelsoep). Daarna volgt een hoofdgerecht met meestal vlees, groente en aardappels. Daarbij kun je denken aan bekende Duitse vleessoorten als schnitzel of braadworst, maar ook kip is populair. Als groente wordt vaak zuurkool of rode kool gekozen. 

In Duitsland is het niet ongebruikelijk om bij de lunch bier te drinken. Wees dus niet verbaasd als je voor de lunch uit eten gaat in Duitsland en je mensen met een groot glas bier ziet. Wil je genieten van een typisch Duitse lunch, maar ben je geen bierdrinker? Dan kun je ook kiezen voor water of vruchtensap om te drinken bij je lunch. 

Duits avondeten 

Ook het avondeten is in Duitsland vaak een warme maaltijd. Het avondeten wordt in Duitsland meestal wat later gegeten dan in Nederland, zo rond 8 uur 's avonds. Dit is meestal een wat lichtere maaltijd dan de lunch. Vaak wordt hierbij brood en soep gegeten, maar het is ook gebruikelijk om kliekjes van de lunch op te warmen. Bij het avondeten wordt vaak bier gedronken, maar ook wijn is bij deze maaltijd populair. 

Goed om te weten: ga je uit eten in Duitsland? Je kunt hier niet bij alle restaurants pinnen. Lees meer over betalen in Duitsland.

Duitse desserts 

Duitsland heeft een rijke variatie aan taartjes en gebak. Deze kunnen als dessert worden gegeten, maar ook tussendoor bij de koffie. Een bekend voorbeeld is apfelstrudel. Dit is een soort appelgebak met dunne schijfjes appel, kaneel, rozijnen en suiker, gewikkeld in zoet bladerdeeg. Daarnaast kent de Duitse keuken ook heerlijke romige toetjes, zoals rote grütze. Dit is een zoet dessert met melk of opgeklopte room, rode vruchten als bessen of frambozen, suiker en vruchtensap. Genoeg keuze voor de echte zoetekauw dus. 

Après-ski in Duitsland

Ga je op wintersport in Duitsland? Dan kun je hier ook bij de après-ski terecht voor goed eten. Kies bijvoorbeeld voor de klassieke Duitse Currywurst mit Pommes, oftewel curryworst met patat. Nog ruimte voor een toetje? Dan is Germknödel een uniek Duits gerecht om te proberen. Dit is een soort zoete deegbal die gevuld is met pruimencompote en overgoten met vanillesaus.

Welke specialiteiten er precies op de kaart staan, hangt er ook vanaf welke wintersportgebieden in Duitsland je bezoekt.