Ga naar inhoud

Waarborgsom

Bij een huis kopen komen allerlei financiële zaken kijken. Natuurlijk is de hypotheek daarvan de belangrijkste, maar denk bijvoorbeeld ook aan de kosten koper en een waarborgsom. Over die laatste krijgen onze adviseurs regelmatig vragen. Waar is een waarborgsom voor, hoe hoog is het bedrag en wanneer moet hij gestort zijn? Wij vertellen je er graag meer over. 

Wat is een waarborgsom precies? 

Eigenlijk is een waarborgsom niets anders dan een garantie voor de verkopende partij. Je heeft afspraken gemaakt over de prijs van een woning en door een waarborgsom te storten op de rekening van een notaris bewijs je dat je serieus van plan bent om je aan deze afspraken te houden. Zodra je de eigendomsoverdracht hebt gerealiseerd, krijg je de waarborgsom teruggestort.  

Welk bedrag is de waarborgsom? 

Meestal gaat het om 10% van de koopsom, als het een bestaande woning betreft. Maar je bent als koper of verkoper vrij om met de andere partij een lager bedrag af te spreken als je dat graag wilt. In de wet is vastgelegd dat je als verkopende partij geen hoger bedrag mag vragen dan 10% als de kopende partij een consument is en geen zakelijke koper.  

De hoogte van de afgesproken waarborgsom kun je invullen in artikel 5 van de Modelovereenkomst van de Vereniging Eigen Huis. 

Wanneer moet hij gestort worden? 

Over het algemeen moet de waarborgsom uiterlijk enkele dagen nadat de termijn van het financieringsvoorbehoud is verstreken gestort zijn. Wanneer je niet de hypotheeksom nodig hebt om de waarborgsom te storten, maar dit uit eigen middelen doet, kun je het bedrag al eerder overmaken op de rekening van de notaris

Meer weten over de waarborgsom? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over de achtergrond van de waarborgsom en de gevolgen in jouw situatie. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank